Belföld

Katasztrofális a helyzet a sürgősségi osztályokon

Többszáz orvos hiányzik a sürgősségi osztályokról a magyar kórházakban. Van, hogy rezidensek látják el a feladatot, ami törvényellenes.

Nagy a baj az SBO-kon, azaz Sürgősségi Betegellátó Osztályokon az országban, rengeteg orvos hiányzik ezekről az osztályokról – írja a Medical Online a Magyar Orvosi Kamara honlapja alapján. A Kamara Területi Szervezetek Tanácsa tavaly rendelte el a sürgősségik felmérését tagi panaszok után, az eredményről pedig az Emmit és az egészségügyi államtitkárt is tájékoztatta.

A jelentés legdurvább megállapítása, hogy a jelenleg érvényes minimumfeltételekhez szükséges 600 orvosból csak 140 képzett orvos áll rendelkezésre az országban.

A négy egyetem sürgősségi osztályai mellett még három megyei osztály működik jobban (ők a legmagasabb progresszivitási szinten vannak), kettes szinten négy, egyes szinten egy kórház sürgősségi osztálya felel meg az orvosszám és szakképesítés tekintetében a kritériumoknak.

A rendeletnek nem felel meg mintegy 34 intézmény SBO-ja. A helyzet sok helyen annyira rossz, hogy nemcsak műszakvezető, de semmilyen szakorvos nem található meg az SBO-n,

rezidensek látják el a sürgősségi feladatokat.

Gyakran a rezidenseket is más osztályokról vezénylik át, akár a pszichiátriáról vagy a reumatológiáról. A műszakvezetést pedig a sürgősségi orvostan jelöltjei látják el. Olyan osztály is volt, hogy még az osztályvezető orvosnak se volt megfelelő szakképzettsége. A kamara ezért szorgalmazza a törvénysértő állapot megoldását, hogy ne legyenek túlterheltek az orvosok, biztos legyen az ellátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik