Közélet

Nem szüntetik meg, hanem fejlesztik a Péterfy Sándor utcai kórházat

Egymilliárdos támogatást kap az intézmény, a főigazgató szerint ezzel megoldott a jövő.

Egymilliárd forintból fejlesztik a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházat – írja a Magyar Idők.

A fővárosi egészségügyi átszervezés kapcsán tavaly nyáron még az intézmény bezárása is szóba került, a mostani beruházással viszont biztosra vehető, hogy megtartják az egyik legnagyobb budapesti egészségügyi intézményt, ahol évente több mint egymillió járó és 56 ezer fekvő beteget látnak el.

Sásdi Antal, a kórház főigazgatója a kormánypárti lapnak elmondta: a pszichiátriai ellátás fejlesztésére uniós forrásból 400 millió forintot kapnak, ebből az Alsóerdősor utcából a Péterfy Sándor utcába költöztetik a pszichiátriai osztályukat. 290 milliót költhetnek költségvetési támogatásból arra, hogy a toxikológiát, és 100 milliót arra, hogy a többi osztályt is a központi telephelyre költöztethessék. Emellett 205 millió forintot nyertek az év végi konszolidációs pályázaton.

A főigazgató szerint „összességében annyi pénzt kaptak rövid időn belül, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa”, az intézmény jövője ezzel anyagi szempontból megoldott.

A kormány még tavaly júliusban döntött arról, hogy három centrumkórházzal és a hozzájuk tartozó társkórházakkal megújítja a főváros egészségügyi ellátását. Amíg vidéken egyértelmű, hogy a megyei kórházak, illetve a klinikák 24 órában fogadják a betegeket, Budapesten napról napra és hétről hétre változik az ügyeleti rend, vagyis a sürgősségi ellátás a legneuralgikusabb pont.

Az egyik legelavultabb kórház, a Szent János 1,3 milliárd forintot kap a rendbehozatalra, és megkezdik a három centrumkórház tervezését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik