Belföld

Nyugdíjasok pártja: „Nem akarunk belemenni abba, hogy Orbán vagy Gyurcsány”

IDESZ névvel jönnek, de azt mondják, nincs közük a Fideszhez. Az egyik legfőbb követelésük a nyugdíjemelés, de megosztó témákba nem mennének bele. Villáminterjú.

Februártól politikai pártként működik az Idős Demokraták Szövetsége – tudta meg a 168 Óra. Az IDESZ alapítói kifejezetten a nyugdíjasok érdekeit képviselnék, főleg olyan témákban (nyugdíj, egészségügyi ellátás, időskori diszkrimináció), amelyek nem mélyítik a korosztály erőteljes megosztottságát, ugyanakkor nem akarnak elitpárt sem lenni. A pártalapításról azt követően döntöttek, hogy a nyugdíjasokat nagyon felháborította a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány és az 1,6 százalékos, idei nyugdíjemelés. Orbán Viktor bejelentése után egy nappal fogalmazták meg, hogy pártot alapítanak. Kabai Tibor, alapító válaszolt a kérdéseinkre.

Mi a céljuk a pártalapítással?

Azt szeretnénk, hogy az időskorúak érdekeinek védelme önállóan, politikai síkon is megjelenjen. A civil szervezeti forma ma már nem elég a 2,5 millió nyugdíjas képviseletére. Jelenleg ugyanis csak annak a szava hallatszik, aki bent ül a parlamentben.

Mik a főbb üzeneteik?

A nyugdíjrendszernek nem csak fenntarthatónak, hanem megfelelőnek is kell lennie. Jelenleg egyik sem teljesül. Túl sokan kapnak nagyon alacsony nyugdíjat, és a helyzet csak romlani fog, főként demográfiai okok miatt. Mindezeket úgy orvosolnánk, hogy bevezetnénk a megfelelő alapnyugdíjat. A létminimum-számítások szerint nettó 85 ezer forint az az összeg, ami alatt nem lehet megélni. Azt szeretnénk, hogy ennél kevesebb nyugdíjat senki ne kaphasson Magyarországon.

Lényegében nyugdíjemelést javasolnak. Programnak ez kicsit kevés, nem gondolja?

Az egész nyugdíjrendszert szeretnénk átalakítani. A nyugdíjakat nem a járulékokból, hanem a költségvetésből finanszíroznánk, ez garantálná a fenntarthatóságot. Emellett működnének az önkéntes pénztárak is.

Számítanak a nem nyugdíjasok szavazataira is?

Hogyne.

Nem a nyugdíjasok pártja akarunk lenni, hiszen foglalkozunk olyan témákkal is, mint az egészségügy és az időskori méltóság. Sőt, az a tervünk, hogy tömegpárttá váljunk. Ez utóbbit úgy értjük, hogy nem akarunk elitpárt lenni, mint például az Együtt, vagy az LMP.

Szeretnénk egy év alatt kiépíteni az országos alapszervezeteinket.

Honnan lesz erre pénzük?

Támogatásokból, adományokból, illetve önkéntes munkára is számítunk. A Facebookra is támaszkodunk a politikai kommunikációban, szervezésben.

24.hu / Neményi Márton
Képünk illusztráció. 24.hu / Neményi Márton

A párttagságnak lesz korhatára?

Igen, a párt belépési korhatára ötven év felett lesz. Szavazni természetesen minden nagykorú, magyar állampolgár szavazhat ránk.

Nem tartja illúziónak, hogy elsősorban a nyugdíjasok szavazataira alapozzon egy új pártot?

Nem, mert amit mi csinálunk, az egy politikai innováció. Sokan kísérleteznek ezzel nemzetközileg, Hollandiában, Németországban. Szlovéniában a parlament stabil szereplője a Nyugdíjasok Demokrata Pártja (DeSUS), amely 2014-ben 10 százalékos eredményt ért el. Magyarországon mi lennénk az első, kifejezetten a nyugdíjasok érdekeit képviselő parlamenti párt.

Azért sok bizniszpártot láttunk már megszületni Magyarországon a választások előtt. Amellett, hogy ezek felvették az állami támogatást, így anyagilag is jól jártak, politikailag még jobban megosztották az ellenzéket, amivel végeredményben a kormánypártnak kedveztek. Nyugtasson meg, hogy önök nem egy bizniszpárt, vagy valamely párt titkos tagozata.

Nem vagyunk bizniszpárt, és nincs közünk a Fideszhez, ha ezt kérdezi.

Komoly emberek vagyunk, és komoly dolgot szeretnénk véghezvinni. Azt szeretnénk, hogy a rózsadombi, nercbundás hölgy, és a tiszántúli, rokkantnyugdíjas nagymama is magáénak érezze az üzeneteinket. Az igazán megosztó problémákban ezért nem is kívánunk állást foglalni.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ön szerint mik az igazán megosztó problémák?

Szerintem az erkölcsi kérdések az igazán megosztó problémák. Mint például a menekültpolitika, az abortusz, a halálbüntetés vagy a melegjogok kérdése. Nem célunk ezekben megnyilvánulni, de szeretnénk meghaladni a hagyományos pártpolitikai felosztást. Ez arra utal, hogy nem vagyunk sem balosak, sem jobbosak. Nem akarunk belemenni abba a vitába, hogy Orbán vagy Gyurcsány.

Fórumozók szerint az elnevezésük inkább összezavarja a választókat. Az IDESZ a Fideszre, az Idős Demokraták Szövetsége a Szabad Demokraták Szövetségére hajaz. Ez tudatos, amennyiben az elnevezéssel is jelzik, hogy meghaladják a súlyos politikai megosztottságot vagy inkább nem szándékoltan megtévesztő, amennyiben összekeverhetik önöket e pártokkal?

Érzékeltük a névproblémát, hamarosan változtatunk rajta. Az arculatunk még nem teljesen végleges.

Milyen eredménnyel lennének elégedettek 2018-ban?

Erre nem tudok válaszolni, mert annyi minden van még előttük.

Jelentős szerepet szeretnénk játszani, hogy nélkülünk ne lehessen nyugdíjügyben dönteni a parlamentben.

Névjegy

Kabai Tibor, az IDESZ egyik alapítója 65 éves, Budapesten született. Nyugdíjas, de mellette tovább dolgozik. A Bizalom Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatója, illetve egy kereskedelmi kft. ügyvezetője. 40 éve él boldog házasságban feleségével, két gyermekük van. „A rendszerváltástól kezdve nyugdíjbiztosítással foglalkoztam a magánszférában, ehhez értek”, mondta a 24.hu-nak. Arra a kérdésre, hogy ha esetleg sikeres lesz a pártja, nem tart-e attól, hogy személyében is kikezdi majd a sajtó egy része, azt válaszolta, hogy nem ijedős és nincs titkolnivalója, illetve a lejáratásra amúgy sem lehet felkészülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik