Pénzügy

Az átlagnyugdíjnál minimum 40 ezer forinttal többre vágynak a magyarok

24.hu
24.hu

2017. 01. 18. 15:50

Korábban a témában:

A jelenlegi nyugdíjakat alá, a jövőbelieket túlbecsüli az aktívan dolgozó lakosság – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár és a Szeretlekmagyarország.hu decemberi felméréséből. Az eredményekből látszik, hogy az átlagnyugdíjnál minimum 40 ezer forinttal magasabbra vágynak a magyarok, ennek ellenére mintegy 70 százalékuk nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással.

December közepén a hazai piac legnagyobb szereplője több mint ezerfős mintán vizsgálta a magyarok nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tájékozottságát, időskori várakozásait és nyugdíjcélú megtakarítási szokásait.

Az eredmények azt mutatják, hogy bár az általános, nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdésekre –nyugdíjkorhatár Magyarországon, nyugdíjak számításának módja – többnyire helyesen válaszoltak a megkérdezettek, saját megtakarítással annak ellenére sem rendelkeznek, hogy a tavalyi átlagnyugdíj összegét 54 százalékuk mintegy 20 ezer forinttal kevesebbre taksálta a valós 2016-os állami kifizetésekhez képest.

A válaszadók több mint 63 százaléka a 2016-os átlagnyugdíjnál minimum 40 ezer forinttal magasabb havi bevétellel lenne elégedett idősebb korában, melyet 61 százalékuk szerint csak a saját megtakarításaiból fog tudni elérni. Annak ellenére, hogy a válaszadók szerint létfontosságú az öngondoskodás, a megkérdezettek több mint kétharmada semmilyen hosszú távú megtakarítással nem rendelkezik, saját bevallásuk szerint a jelenlegi helyzetükben nem tudnak eleget félretenni erre a célra.

A nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint a kiadások figyelésével sokat spórolhatnának a magyarok a befektetéseik hasznára:

Az újév eleje ideális időszak arra, hogy visszatekintsünk az ünnepi költekezésekre, és megtervezzük, hogy idén mire szánnánk nagyobb összegeket az év folyamán. Ilyenkor kevesen gondolnak rá, de mi hiszünk benne, hogy érdemes a saját jövőnkbe, a saját aktív nyugdíjas éveinkbe fektetni. Sokszor csak egy káros szokás, egy hőn áhított ruhadarab vagy tárgy áll az öngondoskodás útjába, hiszen havi néhány ezer forintos befektetéssel is jelentős eredményeket érhetnek el azok, akik fegyelmezetten és kitartóan takarékoskodnak a nyugdíjas éveikre. Egy harmincas évei elején lévő ember, havi 5 ezer forintos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással könnyedén biztosíthatja magának azt a havi néhány tízezer forintos pluszbevételt, ami az állami nyugdíj kiegészítéséhez, és ami a megkérdezettek 95 százaléka által preferált aktív nyugdíjas évek eléréséhez szükséges – érvelt Nagy Csaba.

Persze egyénenként mást jelentenek az ideális nyugdíjas évek. A kérdőív eredményei szerint az első három helyen

  • a rendszeres utazás és kirándulás,
  • valamilyen aktív hobbi űzése, illetve
  • az unokákkal való időtöltések állnak.

Remélt életszínvonalra vonatkozó adatokra is kitért a felmérés, ennek eredményei szerint

  • a saját ingatlan,
  • a gépjármű, illetve
  • a hétköznapi kiadások problémamentes rendezése

áll az élen, vagyis ezeket szeretnék megteremteni maguknak a válaszadók a nyugdíjkorhatár elérése után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.