Belföld

Kampánymilliárdok: soha nem látott káosz jöhet

Arra voltunk kíváncsiak, hogy állnak az országos listát állító kispártok jelöltjei az államtól kapott 1 millió forintos támogatás visszafizetésével. Kásler Árpád annyira ideges lett, amikor erről faggatuk, hogy ránk csapta a telefont. A NAV-nak nem lesz könnyű dolga a behajtással, több pártnak fogalma sincs, hogy miből fogja visszafizetni az esetenként több tízmillió forintra rúgó összeget.

Az idei választás nagy újítása az volt, hogy rengeteg pénzzel támogatták azokat a pártokat és jelölteket, akik elindultak a voksvadászaton. Az országos listát állító pártok 5,8 milliárd forintot kaptak, míg a jelöltek több mint 1 milliárd forintot, személyenként 1-1 milliót.

Ezt az 1 millió forintot a jelöltek elkölthették maguk, illetve felajánlhatták pártjuknak. Ha a jelölt maga vette fel és nem sikerült elérnie a 2 százalékot a választásokon, akkor a pént vissza kell fizetni. Ha felajánlotta a pártjának, akkor pedig a párt felelős a visszafizetésért. (A támogatást csak az országos listát állító pártoknak lehetett felajánlani, a többi jelölt nem élhetett ezzel a lehetőséggel.)

A kispártok közül 14 állíthatott országos listát, jelöltjeik közül szinte senki sem érte el a 2 százalékot. Tehát őket mind visszafizetési kötelezettség terheli, a végösszeg majdnem 800 millió forint. A pártokkal beszélgetve viszont az derült ki, hogy nagyon nehéz dolga lesz a Magyar Államkincstárnak, később pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), ha ezt a pénzt be akarja hajtani.

Nem tűntünk el, csak nem vagyunk elérhetőek

A pénz visszaszerzése egyrészt azért lesz nehéz, mert már most van olyan országos listát állító párt, amelyik egyszerűen eltűnt. Honlapjuk nem üzemel, a Facebookon egy megbízott informatikus válaszol. Aki ráadásul azt közölte:

“A párt vezetősége sajnos a számunkra sem elérhető az utóbbi napokban.”

Ez április közepén volt, és mint megtudtuk, a helyzet azóta sem változott érdememben. A párt Facebook-oldalát kezelő személy, aki egyben a honlapjukat is készítette, lapunknak azt mondta: két hete kért tőlük a párt elszámolást, majd eltűntek ismét. Azóta sem tudja a vezetőséget elérni.

Az Összefogás Párt Szepessy Zsolt egykori monoki polgármester pártja. Szepessy Zsolt korábban használt telefonszáma nem üzemel. Facebook-profilját viszont nézegeti, a neki elküldött üzenetünket megtekintette, a válaszlehetőséggel viszont nem élt. Miután jeleztük, hogy így kénytelenek leszünk azt írni, hogy gyakorlatilag eltűntek, egy hölgy telefonált, hogy elmondja:

“Szepessy Zsolt megváltoztatta a telefonszámát, mert sokat zaklatták.”

És bár a párt minden eddigi elérhetősége megszűnt, nem tűntek el. Jövő héten például már mi is beszélhetünk Szepessy Zsolttal, aki most külföldön van, azért nem tud reagálni.

Az Összefogás Párt majdnem 300 millió forintot kapott kampányra. A szerveződés 60 jelöltet indított, egyikük sem érte el a 2 százalékot. Ha közülük mind felvette az egymillió forintos támogatást, akkor az azt jelenti, hogy a párt 360 millió forintból gazdálkodhatott, ennyivel kell elszámolniuk, 60-at pedig ebből biztosan vissza kell fizetniük.

Az Összefogás Párttal egyébként a választások alatt találkoztunk. Ismerjék meg Önök is a jelölteket:

Nincs pénzünk, és nem tudjuk, hogy fizetjük vissza

Vannak olyan pártok is, amelyek bár nem tűntek el, azt nem tudják, hogy miből fogják az államot kártalanítani. Ilyen az Új Magyarország Párt (ÚMP) és az Új Dimenzió Párt (ÚDP) is.

Az ÚMP lapunkkal azt közölte: összesen 48 jelöltjük vette fel az 1 millió forintot, ebből 47 mondott le a párt javára az összegről. Az az egy fő, aki maga vette fel a támogatást, Fábián Ferenc volt. Kérdésünkre, hogy őt hogyan tudjuk elérni, a párt képviselője azt közölte, hogy “nem kommunikálnak már”, úgyhogy nem tud hozzá semmilyen elérhetőséget adni. Arra a felvetésünkre, hogy korábban biztosan kommunikáltak valamilyen formában, szóval az e-mail címe talán megvan a jelöltnek, azt mondta a párt képviselője, hogy “csak személyesen beszélgettek egymással”.

Az ÚMP egyébként sem érzi felelősnek magát a jelöltje által felvett pénzért, ugyanakkor az általuk elköltött támogatásról sem tudtak semmi bíztatót mondani. Pénzük ugyanis nincs, amiből a 47 millió forintot vissza tudnák fizetni.

“A kérdéses 47 millió forintot elköltöttük kampányra. Dolgozunk rajta, hogy bevételeket szerezzünk, bízunk benne, hogy sikerülni fog” – tájékoztattak.

Az, hogy ennyire kifogyott a párt kasszája, már csak azért is érdekes, mert ők a jelöltek 47 millió forintján felül 150 millió forintot kaptak a Magyar Államkincstártól. Ez azt jelenti, hogy közel 200 millió forintot költöttek el kampányra igen rövid idő alatt. Hogy mire, az majd csak akkor derül ki, ha leadták az elszámolást a MÁK-nak. Addig csak találgathatunk, hogy vajon hova ment el ennyi pénz.

Csak úgy röpködnek az elköltött százmilliók

Üres az Új Dimenzió Párt (ÚDP) kasszája is. Ők a MÁK-tól szintén 150 millió forintot kaptak, a jelöltjeik után pedig további 33 millió forintot. És egyelőre ők sem tudják, hogyan fogják a 33 millió forintot visszafizetni.

“Keressük a megoldást és a befektetőket” – közölték.

Ugyanez a helyzet a Független Kisgazda Párttal (FKGP-FPP). Ők 150 milliót kaptak, 4 jelölt maga vette fel az egymilliós támogatást, míg 45 felajánlotta a pártnak. Tehát ők is 200 milliót költhettek kampányra, amiből nem maradt semmi.

“Jelen pillanatban nincs pénzünk a visszafizetésre, de reméljük, hogy lesz, tehetős támogatók segítségével” – mondták lapunknak.

Nincs pénze az Együtt 2014 Pártnak sem. Ők ugyancsak 150 millió forintot kaptak a MÁK-tól, efölött pedig 17 milliót a jelöltekért. Tiner György, a párt elnöke emellett arról tájékoztatott, 10 képviselőjük maga vette fel az 1 millió forintot.

“17 millió forintot kell visszafizetnünk, ez a pénz teljes mértékben nincs meg” – tájékoztatott Tiner, aki kérdésünkre, hogy mennyi van meg belőle, nem válaszolt. Helyette azt mondta: az a céljuk, hogy a visszafizetendő 17 millió forintot összeszedjék.

Tiner egyébként a párt pénzeit firtató kérdésünkre úgy reagált, hogy ő nagyon szívesen válaszol, de már kezdi elveszteni a türelmét.

Kásler Árpád dühös lett, lecsapta a telefont

Ideges lett a téma kapcsán Kásler Árpád is, a Haza Nem Eladó Mozgalom vezetője, aki elmondta: 27 jelöltjük vette fel maga a támogatást. Káslertől nem sikerült megtudnunk, hogy ezek a jelöltek hogy állnak a visszafizetéssel, mivel a pártelnök a beszélgetést kiabálással folytatta, mégpedig amiatt, mert a média nem foglalkozott egy megnyilatkozásukkal.

“Attól van teli a hócipőm, hogy több száz millós visszaélésekről szerettem volna közzétenni a médiában, és senkit sem érdekel” – háborgott, majd lecsapta a telefont. Káslerék egyébként szintén 300 millió forintot kaptak kampányra.

“Magánügy”

Érdekes választ adott a Magyarországi Cigánypárt (MCP) is. Először azt mondták, van olyan kimutatásuk, amelyből kiderül, hány jelöltjük vette fel az 1 millió forintot, majd azt, hogy ezzel ők nem foglalkoznak, mindenkinek a magánügye, hogy felvette-e a pénzt, ahogy az is, hogy visszafizette-e már. A támogatásról egyébként a párt javára állításuk szerint egyetlen jelölt sem mondott le.

Seres Mária Szövetségeseitől (SMS) annyit sikerült megtudnunk, hogy “majdnem minden jelöltjük” felvette a pénzt, és le is mondott róla a párt javára. “Visszafizetjük” – ígérték. Az SMS szintén 300 millió forintot kapott.

Voltak olyan pártok is, akik egyáltalán nem akarták elárulni, hogy mi a helyzet a visszafizetendő pénzekkel. A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ), amely 450 millió forintot kapott a MÁK-tól, azt mondta: jövő héten keressük őket az ügyben.

A Zöldek Pártja (ZP) arra kért minket, mondjuk meg, milyen sajtóorgánumot képviselünk (ez egyébként az első e-mailünkből is kiderült), majd eltűntek. A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Párt – Szili Katalin pártja – azt mondta: májusban hagyják jóvá a kampánybeszámolót, benne az anyagiakat is, majd ezt követően a törvény szerinti 60 napon belül nyilvánosságra hozzák.

“Addig azonban sajnos nem áll módunkban ezekről részleteiben nyilatkozni!” – tették hozzá.

Az országos listát állító pártok közül egyébként a Munkáspárt és a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt nem élt a jelöltenkénti egymilliós lehetőséggel, így őket e tekintetben nem terheli visszafizetési kötelezettség. Így van ez a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjával is,  az ő jelöltjeik se vették fel a pénzt, és a párthoz se ment el az összeg.

Olvasói sztorik