Belföld

Levadászták és megölték a nógrádi medvét – Felmentés és enyhébb ítélet

24.hu
24.hu

2017. 01. 18. 15:51

Egy vádlottat részben felmentett, egynél pedig enyhített a büntetéseken a Balassagyarmati Törvényszék a “medveügyként” elhíresült büntetőperben. Köztük volt az is, aki végül fejbe lőtte a sebesült állatot. A felülbírálat már csak három embert érintett, a többiek esetében a Salgótarjáni Járásbíróság tavaly júniusi, első fokú ítélete emelkedett jogerőre.

Az elsőrendű vádlott a Salgótarjánhoz tartozó egyik erdőrészben vadászott az ominózus napon,  2014. május 10-én. Ott lőtt rá a barna medvére, ám az állat akkor nem pusztult el, így a vadász másnap a két év körüli hím keresésére indult. Még ekkor sem akadt a nyomára, ezért másnap újabb csapatot szervezett: a vadásztársaság tagjai tartottak vele, ketten még keresőkutyát is vittek magukkal. Mindenképpen végezni akartak vele. Amikor megtalálták a medvét, egyikük – a másodrendű vádlott-  kétszer fejbe lőtte.

Az állat ekkor elpusztult, a jelenlévők pedig vitatkozni kezdtek, hogy mit tegyenek vele, közben fényképeket készítettek a tetemről.

Végül közösen, egy kötéllel az autókhoz vonszolták a medvét, ezután ketten – az ötöd- és a hatodrendű vádlott – elmentek, a többiek pedig úgy döntöttek: nem értesítik az esetről a vadászati hatóságot, nem viszik be az elpusztult állatot. A harmadrendű vádlotthoz mentek és megnyúzták, a bőrét pedig besózták. A bundát az elsőrendű vádlott, míg a koponyát a hetedrendű vádlott vitte magával, hogy kifőzze. Ezeket később a nyomozók lefoglalták, korábban a rendőrség felvételt is készített:

A medve fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke 250 ezer forint – emlékeztetett a Balassagyarmati Törvényszék és az alábbi döntésekről számolt be részletesen:

  • Az elsőrendű vádlottat – akinek a házában lapult még 154 illegális lőszer – társtettesként elkövetett természetkárosítás bűntettével és társtettesként elkövetett lopás vétsége mellett lőszerrel visszaélés bűntettével is vádolták, amiért két év – végrehajtásban két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, és fizetnie kell 600 ezer forintot. Emellett öt évig nem vadászhat.
  •  A másodrendű vádlottat a törvényszék a társtettesként elkövetett természetkárosítás bűntette és társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt bűnösnek találta bűnösnek, ám a korábban kiszabott 1 év 6 hó szabadságvesztést 1 évre, a felfüggesztés próbaidejét 3 évről 2 évre, a vadászati tevékenységtől eltiltás tartamát 5 évről 3 évre mérsékelte, és előzetes mentesítésben részesítette, vagyis ő már nem tekinthető büntetett előéletűnek. Neki szintén fizetnie kell, ugyancsak 600 ezer forintot. Az enyhébb büntetést azzal indokolta a bíró, hogy kisebb súlyú bűncselekményt követett el, mint fenti cinkosa, és ezt a büntetésnek és tükröznie kell.
  • A kilencedrendű vádlott bűnsegédként elkövetett természetkárosításban és társtettesként elkövetett lopásban bűnös, ő ugyanannyit fizethet, mint a többiek, és három évig nem vadászhat. Vagyis a törvényszék esetében nem változtatott.
  • A tizedrendű vádlottat a társtettesként elkövetett lopás vádja alól – egyébként a Nógrád Megyei Főügyészség indítványával egyezően – másodfokon felmentették, mert megállapították, hogy ő nem vett részt a medve elpusztításában, ugyanakkor felelnie kellett bűnsegédként elkövetett természetkárosításért. Korábban 200 ezer forint pénzbüntetést és egy év vadászattól eltiltást is kapott, ez továbbra is áll.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.