Belföld

Levadászták és megölték a nógrádi medvét – Felmentés és enyhébb ítélet

Egy vádlottat részben felmentett, egynél pedig enyhített a büntetéseken a Balassagyarmati Törvényszék a “medveügyként” elhíresült büntetőperben. Köztük volt az is, aki végül fejbe lőtte a sebesült állatot. A felülbírálat már csak három embert érintett, a többiek esetében a Salgótarjáni Járásbíróság tavaly júniusi, első fokú ítélete emelkedett jogerőre.

Az elsőrendű vádlott a Salgótarjánhoz tartozó egyik erdőrészben vadászott az ominózus napon,  2014. május 10-én. Ott lőtt rá a barna medvére, ám az állat akkor nem pusztult el, így a vadász másnap a két év körüli hím keresésére indult. Még ekkor sem akadt a nyomára, ezért másnap újabb csapatot szervezett: a vadásztársaság tagjai tartottak vele, ketten még keresőkutyát is vittek magukkal. Mindenképpen végezni akartak vele. Amikor megtalálták a medvét, egyikük – a másodrendű vádlott-  kétszer fejbe lőtte.

Az állat ekkor elpusztult, a jelenlévők pedig vitatkozni kezdtek, hogy mit tegyenek vele, közben fényképeket készítettek a tetemről.

Végül közösen, egy kötéllel az autókhoz vonszolták a medvét, ezután ketten – az ötöd- és a hatodrendű vádlott – elmentek, a többiek pedig úgy döntöttek: nem értesítik az esetről a vadászati hatóságot, nem viszik be az elpusztult állatot. A harmadrendű vádlotthoz mentek és megnyúzták, a bőrét pedig besózták. A bundát az elsőrendű vádlott, míg a koponyát a hetedrendű vádlott vitte magával, hogy kifőzze. Ezeket később a nyomozók lefoglalták, korábban a rendőrség felvételt is készített:

A medve fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke 250 ezer forint – emlékeztetett a Balassagyarmati Törvényszék és az alábbi döntésekről számolt be részletesen:

  • Az elsőrendű vádlottat – akinek a házában lapult még 154 illegális lőszer – társtettesként elkövetett természetkárosítás bűntettével és társtettesként elkövetett lopás vétsége mellett lőszerrel visszaélés bűntettével is vádolták, amiért két év – végrehajtásban két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, és fizetnie kell 600 ezer forintot. Emellett öt évig nem vadászhat.
  •  A másodrendű vádlottat a törvényszék a társtettesként elkövetett természetkárosítás bűntette és társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt bűnösnek találta bűnösnek, ám a korábban kiszabott 1 év 6 hó szabadságvesztést 1 évre, a felfüggesztés próbaidejét 3 évről 2 évre, a vadászati tevékenységtől eltiltás tartamát 5 évről 3 évre mérsékelte, és előzetes mentesítésben részesítette, vagyis ő már nem tekinthető büntetett előéletűnek. Neki szintén fizetnie kell, ugyancsak 600 ezer forintot. Az enyhébb büntetést azzal indokolta a bíró, hogy kisebb súlyú bűncselekményt követett el, mint fenti cinkosa, és ezt a büntetésnek és tükröznie kell.
  • A kilencedrendű vádlott bűnsegédként elkövetett természetkárosításban és társtettesként elkövetett lopásban bűnös, ő ugyanannyit fizethet, mint a többiek, és három évig nem vadászhat. Vagyis a törvényszék esetében nem változtatott.
  • A tizedrendű vádlottat a társtettesként elkövetett lopás vádja alól – egyébként a Nógrád Megyei Főügyészség indítványával egyezően – másodfokon felmentették, mert megállapították, hogy ő nem vett részt a medve elpusztításában, ugyanakkor felelnie kellett bűnsegédként elkövetett természetkárosításért. Korábban 200 ezer forint pénzbüntetést és egy év vadászattól eltiltást is kapott, ez továbbra is áll.
Olvasói sztorik