Rétság, 2016. október 30.
Beer Miklós váci megyés püspök beszédet mond Mindszenty József bíboros-hercegprímás és az 1956 utáni megtorlás során kivégzett Pálinkás-Pallavicini Antal közös emlékművének, a világ első köztéri szárnyas oltárának a felavatásán és felszentelésén a Nógrád megyei Rétságon 2016. október 30-án. Az emlékművet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából készítette Babusa János szobrászművész.
MTI Fotó: Marjai János
Belföld

A váci püspök szerint az „aljas facebookos kommentvilág” nem vezet sehová

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 12. 25. 09:04

Beer Miklós úgy véli: nem lehet azt mondani, hogy „pardon, az evangélium passzusai nem vonatkoznak a menekültekre”.
Korábban a témában:

A váci püspök a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta: szerinte azért támadják az egyházban a pápát, mert

kellemetlen, mint a szúnyog, állandóan a fülünkbe duruzsolja, hogy hát mégiscsak oda kéne figyelni a szegényekre, ha ti keresztények vagytok.

Beer Miklós „elég érdekesnek” nevezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi kijelentését, miszerint az állam feladata „jó keresztényeket” nevelni. A püspök úgy látja: a politikusok mást értenek keresztény alatt, mint a hívő emberek. „Örülnénk, ha a politikusok ezt, a vallási fogalmak használatát ránk hagynák, egyházi vezetőkre” – közölte.

A menekültkérdésről úgy vélekedett:

aki okosat, egyértelmű bölcsességet tud mondani ebben a kérdésben, az előtt én meghajlok, mert annyira összetett ez a probléma.

Szerinte a homoszexualitásra, az abortuszkérdésre, az elváltak helyzetére adott keresztény válasz nem lehet más, mint amit Ferenc pápa képvisel, és ez vonatkozik a migrációra is.

Azt nem lehet mondani, hogy pardon, az evangélium passzusai nem vonatkoznak a menekültekre, miért nem maradtak otthon. Ezek elfogadhatatlanok.

Ugyanakkor fontosnak tartja Orbán Viktor szavait is, miszerint a kerítés azért kell, hogy aki jönni akar, az az ajtón jöjjön, ne az ablakon. De „eljött az idő, hogy becsületesen és őszintén foglalkozzunk a kérdéssel, hogy mit csináltunk azokkal, akik itt vannak, tényleg menedéket kérnek. Ezek a körmendi menekültek nem a kerítésen jöttek. Keresni kell a megoldást” – közölte. Azt az illúziót szerinte el kell felejteni, hogy „ezt a népvándorlást meg lehet állítani”.

Milyen jogon mondjuk mi, hogy nekik nincs joguk ahhoz az élethez, ami nekünk megadatott, csak azért, mert rossz helyre születtek?

Szerinte a mostani európai helyzetnek a katolikus egyház belső megtisztulását is eredményeznie kell.

Az, hogy ma mi a véleményünk a cigányokról, az a hitünk lakmuszpapírja. Ha valaki azt mondja, hogy a cigány lusta, lop, nem ember, az egy szégyenbizonyítványt állít ki magáról, hogy milyen szinten áll a keresztény hitben

– mondta.

Merjünk egymással párbeszédbe fogni – ez az aljas facebookos pocskondiázó kommentvilág nem vezet sehová. Merjünk felnőtté válni a párbeszédre, hogy tényleg meghallgassuk a másikat, és merjünk megbízni abban, hogy neki is lehet igaza

– jelentette ki Beer Miklós.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.