Külföld

Ferenc pápa: Mária és József zárt ajtókra talált, mikor menedéket kerestek

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 12. 25. 06:35

A világiasság túszul ejtette a karácsonyt, a vásárlás elhomályosítja Isten fényét – mondta az egyházfő a szentesti misén.
Korábban a témában:

Hagyjuk, hogy a jászolban született gyermek megszólítson bennünket, de halljuk meg azoknak a gyermekeknek is a szavát, akiket ma nem bölcsőben helyeznek el, nem egy édesanya és édesapa szeretete simogat, hanem nyomorúságban, a bombázások miatt óvóhelyeken, a nagyvárosok járdáin vagy egy emberekkel teli hajó mélyén fekszenek

– mondta szenteste a Szent Péter bazilikában megtartott misén Ferenc pápa.

Hagyjuk magunkat megszólítani a gyerekektől, akiket nem engednek megszületni, akik sírnak, mert senki sem enyhíti éhségüket, akik a kezükben nem játékot, hanem fegyvert fognak.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta: a gyermek Jézus nem királyi palotában, nem látványos pompában, nem hatalomban, hanem egy istálló szegénységében jött világra.

Ezért, ha vele akarunk találkozni, oda kell menni, ahol ő van, meg kell hajolni hozzá, le kell ereszkedni, kicsivé kell válni

– mondta a pápa. Hozzátette: „a gyermek Jézus arra szólít fel, hogy hagyjuk el a múlékonyság keltette illúziókat és a lényegre törekedjünk, mondjunk le kielégíthetetlen követeléseinkről, örökös elégedetlenségünkről, és arról a szomorúságról, amelyet a hiábavaló utáni vágy kelt bennünk”.

Mária és József zárt ajtókra talált, mikor menedéket kerestek, ezért született istállóban Jézus, akit egyesek elutasítottak, mások közönnyel fogadtak. Ma is hasonló közömbösséggel találkozhatunk, ha a karácsony lakomává válik, velünk a központjában

– fogalmazott. Szerinte ez a világiasság „túszul ejtette a karácsonyt, a vásárlás homályosítja el Isten fényét, az ajándékok után futunk, de érzéketlenek vagyunk a marginalizáltakkal szemben”.

A fényárban úszó bazilika teljesen megtelt hívőkkel, akik már órákkal a mise kezdete előtt sorban álltak a Szent Péter térnél. A szertartáson kínaiul imádkoztak az egyházért, franciául a világot kormányzókért, arabul a bűnben és tévedésben élőkért, az Indiában beszélt malajálam nyelven a gyerekekért, a szegényekért és magányban élőkért pedig oroszul.

A mise végén Ferenc pápa karjába vette a gyermek Jézus szobrát, a gyerekek kíséretében a bazilikában felállított betlehemhez vitte, és befektette a jászolba. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.