Karancslapujtõ, 2015. november 1.
Virágok mindenszentek napján a karancslapujtõi temetõben 2015. november 1-jén.
MTI Fotó: Komka Péter
Belföld

Hétmillióra is lecsökkenhet Magyarország népessége 45 év múlva

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 12. 17. 15:27

Egyre gyorsul a népességfogyás, már csak Bulgáriában rosszabb a helyzet.
Korábban a témában:

A Népességtudományi Kutatóintézet elemzése szerint 2060-ra a jelenleginél kétmillióan, a pesszimista becslés szerint hárommillióan kevesebben élnek majd Magyarországon. A tanulmányról a Magyar Nemzet számolt be.

A Központi Statisztikai Hivatal Népesedési helyzetkép című kiadványa szerint hazánkban az uniós átlagnál valamivel alacsonyabb az eltartottak aránya, de ez nem a kedvező születésszámmal, hanem a magas halandósággal, a várható alacsony élettartammal magyarázható. A 28 EU-tagállam közül nálunk a második legmagasabb a népességfogyás ezer lakosra vetített aránya.

2060-ban még akkor is kilencmillió alá csökkenne Magyarország népessége, ha jelentősen sikerülne növelni a termékenységet, és a következő években számottevő bevándorlási nyereséget könyvelhetnénk el.

Míg az 1980-as években átlagosan 16 200 fővel csökkent évente a magyarok lélekszáma, az ezredforduló utáni évtizedben 35 800-ra nőtt az éves népességcsökkenés, 2010 óta pedig átlagosan 38 800-ra emelkedett. A tavalyi az átlagosnál is rosszabb év volt, 40 ezerrel több halálozás volt, mint születés.

1990-ben még a népesség egyötöde volt gyermekkorú hazánkban, ez mára 15 százalék alá csökkent, az időskorúak aránya viszont 13-ról 18 százalékra emelkedett.

Nálunk nagyobb mértékű természetes népességfogyás csak Bulgáriában van.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.