Gazdaság

Durva: Emberek milliói tűnhetnek el, Magyarországról is

nepesseg(210x140).jpg (Array)
nepesseg(210x140).jpg (Array)

Nagyot ugrott a várható élettartam globális szinten: az 1950-55-ben mért 48 évről 2010-15 között 70 évre, ami a várakozások szerint 2050-re meghaladja a 77-et is – írta a Portfolio.hu a Bank of America Merrill Lynch által összeállított elemzésére hivatkozva. A kutatásból az is kiderül, hogy ezzel párhuzamosan rekordsebességgel nő az idősek száma a globális népességen belül, a század közepére már több ország is olyan idős lesz, mint most Japán.

Kijózanító adat, hogy az emberiség történelmében most először lesz olyan, hogy a 65 év felettiek száma várhatóan meghaladja az 5 év alatti gyermekek számát. A népességcsökkenés egyik nagy vesztese lesz Magyarország, ahonnan milliók tűnhetnek el a tanulmány szerint. Magyarországon 1,4 millióval lehetünk kevesebben, ami a becsült népességszám több mint 14 százalékát jelenti.
népességfogyás

2015-ben a 25 legidősebb ország ranglistáján Magyarország a 22. helyet foglalta el, akkor nagyjából 18%-ot tettek ki a 65 és a feletti korúak a népességen belül. Ez az arány 2050-re már közel 30% lesz. Még a mostani évtized vége előtt bekövetkezik az, amire mindeddig nem volt példa az emberiség történelmében: a 65 és a feletti életkorúak száma meghaladja az 5 év alatti gyermekek számát.

A legfontosabb megállapítások:

  • Ötévente egy évvel nő a várható élettartam.
  • Egyre több ország néz majd ki úgy, mint most Japán (elöregedés).
  • A gyerekszámcsökkenés miatt öregedik a világ.
  • Az évszázad közepére 48 ország néz szembe népességcsökkenéssel.
  • Harmadával csökken a munkaerő-növekedés.
  • 2050-re lesz csúcson a foglalkoztatottság.
  • Az egyik legjobb megoldást a munkaerő-hiányra a bevándorlók jelenthetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik