horvath-andras(1)(960x640).jpg (horváth andrás)
Belföld

Valami mégis lehetett a NAV-os Horváth András zöld dossziéjában

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 12. 15. 12:45

Az Index információi szerint a Nemzeti Nyomozóiroda az egyik, a Horváth András-féle zöld dossziéban lévő ügyben vádemelési javaslatot tett. Úgy ítélték meg, hogy a Delta Feed nevű cég ellenőrzésekor valóban hivatali visszaélés történhetett, az ügyet átadták a Fővárosi Főügyészségnek.

Mint ismert, Horváth András volt NAV-alkalmazott zöld dossziéjába olyan dokumentumok kerültek, amelyek nem pusztán bűncselekményekről szólhatnak, hanem olyan adóhatósági átszervezésekről is, amelyek lehetővé teszik a sorozatos áfacsalást.

A zöld dossziéban lévő többi ügyben, így például a GE Hungary egyik NAV-ellenőrzése során a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, ezt a részét a nyomozásnak lezárták.

LMP: az adóhivatal diszkriminatív rendszert fenntartva a nagy adózóknak kedvez

Az LMP szerint abból, hogy csak egyetlen ügy akadt fenn a szűrőn, az látszik, hogy a magyar állam – egy diszkriminatív rendszert fenntartva – valóban a nagy adózóknak kedvez.

Hadházy Ákos “jogtörténeti dokumentumnak” nevezte az NNI erről szóló határozatát, amelyből elmondása szerint kiderül, hogy Horváth Andrásnak igaza volt, amikor azt állította: a nagy nemzetközi cégek elleni adóhatósági vizsgálatokat az adóhivatal felső vezetői állíttatták le vagy akadályozták meg.

Mindennek ellenére nem állapítottak meg bűncselekményt a szerinte rendkívül felületes eljárásban, amelyben csupán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon dolgozóit kérdezték meg, akik leállították a vizsgálatokat – mondta.

Vádemelést csak egyetlen esetben tettek – folytatta Horváth András -, ahol egy hatósági osztályvezető kétmilliárd forintot érintően állíttatott le egy eljárást egy multinak beszállótó számlagyárossal kapcsolatban. Ezt ugyanis annak ellenére tette a dolgozó, hogy ilyen nagyságrendű ügyben csak igazgató vagy főigazgató hozhatott volna döntést.

Hadházy Ákos – aki az esettel kapcsolatban az ügyészség felelősségét is felvetette – kifogásolta, hogy a Horváth András által feltárt eseteknek csak elenyésző részével foglalkozott az NNI, és a vitathatóan működő cégek termékei mára ismét az üzletek polcain lehet.

Emlékeztetett: egy jogszabály-változtatással néhány héttel ezelőtt tette a kormányoldal titkosíthatóvá a nagyvállalatok adókedvezményét, hivatalos nevén a számukra elérhető “feltételes adómegállapítást”. Ismertetése szerint a General Electric-kel szembeni 42 milliárd forintot érintő, felsővezetői utasításra leállított vizsgálattal kapcsolatban éppen azért nem merül fel bűncselekmény az NNI határozata alapján, mert a cég a pénzügyi tárcával ilyen feltételes adómegállapításban egyezett meg.

Horváth András a három évig tartó ügy tanulságaként kijelentette: ha valaki állami vezető vagy kormányzati tényező, azt megvédik, és a magyar hatóságok nem partnerek abban, ha egy cég becsületesen kíván működni. Szerinte magas rangú tisztségviselők korrupciós ügyével kapcsolatban nem szabad az ügyészséghez fordulni.

Beszámolt arról is: az általa felvetett ügyekben szintén érintett és elbocsátott adórevizorok sorra nyerik munkaügyi pereiket a NAV ellen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.