Belföld

Történelmi csúcson a munkaerőhiány: 41 ezer betöltetlen álláshely van a versenyszférában

munkaero(210x140).jpg (Array)
munkaero(210x140).jpg (Array)

A KSH friss adatai szerint a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 30 ezerről új történelmi csúcsra, 41 ezerre nőtt a betöltetlen álláshelyek száma a versenyszférában – írja keddi számában a Világgazdaság hozzátéve: ez persze csak egy része lehet a ténylegesen üres helyeknek, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége úgy kalkulál, hogy valójában 100–200 ezer körül lehet a betöltetlen állások száma.

A legégetőbb az informatikushiány:

az idei harmadik negyedévben is az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban volt a legmagasabb (3,4 százalék) a betöltetlen állásoknak az összes álláshelyhez viszonyított aránya, a szakmai szervezetek 20 ezer informatikust hiányolnak a piacról.

Nincsenek gépkezelők, összeszerelők, járművezetők

A feldolgozóiparba sorolt vállalatok 16,3 ezer betöltésre váró álláshelyet jelentettek, a szolgáltatószektorban is egyre súlyosabb a probléma: a vállalatok több mint harmadának jelent gondot a munkaerőhiány.

A cikk szerint a KSH a foglalkoztatási csoportokat vizsgálva arra jutott, hogy a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozásoknál a legnagyobb az üres álláshelyek aránya.

Nehéz ipari és építőipari dolgozókat találni, hiányoznak a gépkezelők, összeszerelők, járművezetők, de a szakképzettséget nem igénylő munkákhoz sincs ember. Az építőiparban a vállalatok több mint 40 százaléka panaszkodik munkaerőhiányra.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: lehangoló a helyzet a szállodaiparban is. Kevés a pincér, a takarító, a mosogató és a szakács is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik