Belföld

Olyan súlyos a munkaerőhiány, hogy irodai dolgozóknak kell kiszolgálni a vásárlókat egyes üzletekben

Karacsonyi-vasar(210x140).jpg (Karácsonyi vásár, vásárlás, Karácsony, üzletközpont, áruház)
Karacsonyi-vasar(210x140).jpg (Karácsonyi vásár, vásárlás, Karácsony, üzletközpont, áruház)

Súlyos munkaerőhiány van Magyarországon és most, az adventi időszakban ez fokozottan igaz.

Tíz százalékkal több árucikk fogyott idén az advent első felében a tavalyihoz képest, ezüstvasárnap nagyon erős forgalmat bonyolítottak le a hipermarketek, a plázák, az iparcikküzletek és az utcai adventi vásárok. A napi cikkek eladásaiban a legnagyobb forgalmat lebonyolító Tescónál például a decemberre szóló központi árurendelés mennyisége másfél-kétszerese volt a tavalyinak, mind a friss áruk, mind a tartós fogyasztási cikkek vagy az ajándéknak megfelelő termékek körében.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Időknek elmondta, már november második felében is meghaladta a boltok értékesítése a tavalyi forgalmat, és úgy vélte, a teljes kiskereskedelmi forgalom decemberben ötvenmilliárd forinttal lépheti túl a múlt évit, az eladások ezzel meghaladhatják az ezermilliárd forintot.

Viszont a munkaerőhiány éles helyzeteket teremt a decemberi csúcsidőszakban. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Magyar Időknek elmondta, több helyen az irodai dolgozókat, más feladatkörökben alkalmazott munkavállalókat csoportosítottak át a vásárlók kiszolgálására, és egyes áruházakban fennakadásokat okoz a létszámhiány.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik