Belföld

Éhen halt gyöngyösi kislány – vádemelést javasolnak a szülők ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a Gyöngyösön meghalt kislány ügyében. Az 52 éves apát és a 36 éves anyát emberöléssel gyanúsították, azóta is előzetes letartóztatásban vannak mindketten. A Heves Megyei rendőr-főkapitányság kedden közölte, hogy lezárták a nyomozást.

Ahogy arról beszámoltunk, a másfél éves kislány holttestére idén májusban bukkantak rá egy gyöngyösi házban. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indított nyomozást– akkor még – ismeretlen tettes ellen. Az Országos Mentőszolgálat megyei szóvivője a haláleset után  azt mondta, adataik szerint legutóbb tavaly novemberben látta orvos a lányt. Akkor hét kilogramm volt, fél évvel később, halála napján csak 3,5 kilogrammot nyomott. A rendőrség ezután közölte: gyanúsítottként hallgatták ki a szülőket, a párt őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, amit a bíróság elrendelt.

Ahogy arról korábban többször hírt adtunk, Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást J. Médea és K. Gusztáv gyöngyösi lakosok ellen.

Sorozatos jelzőrendszeri hibák, mulasztások és az együttműködés hiánya vezetett a tragédiához az éhen halt gyöngyösi kisgyermek ügyében – ezt állapította meg az alapjogi biztos hivatalból folytatott vizsgálata a tragédia kapcsán. A gyermekjóléti központ és a gyámhatóság sorozatos mulasztásai, szakmailag érthetetlen lépései miatt sem sikerült megakadályozni azt, hogy a szülők a gyermeküktől a táplálékot hosszú ideig megvonják, a jelzőrendszeri tagok hibái így közvetve szerepet játszottak a gyöngyösi kisgyermek halálában. Székely László ombudsman a hasonló tragédiák megelőzésére jelentésében több ajánlást is megfogalmazott – állt a szeptemberi közleményben.

Az elhunyt kisgyermek szülei már a terhesség idején, majd a szülést követően is visszautasították a védőnői ellátást, a gyermekjóléti központ szolgáltatásait, és a gyámhatóság idézéseire sem jelentek meg – derült ki a biztos kérésére megküldött iratanyagból és vizsgálati dokumentációból. Székely László a népegészségügyi hatóság vizsgálatával egyezően azt állapította meg, hogy a védőnő maradéktalanul eleget tett a jogszabályokban meghatározott jelzési, együttműködési kötelezettségének, mulasztás őt az ügyben nem terheli.

Olvasói sztorik