Belföld

Kiengedik az előzetesből a zuglói halálos gázolót

24.hu
24.hu

2016. 12. 09. 14:32

Házi őrizetbe kerül az a fiatal nő, aki aki halálra gázolt egy idős férfit Zuglóban még novemberben, majd elhagyta a helyszínt. Ő volt az, akit első fokon óvadékért cserébe elengedtek volna, de végül másodfokon a bíró ezt nem engedte.  A napokban számoltunk be arról, hogy az ügyészség továbbra is előzetesben akarta tudni az autóst – legalább március 10-ig.

“Az ügyészség álláspontja szerint a gyanúsítottal szemben az előzetes letartóztatás általános és különös okai továbbra is fennállnak, az eljárás jelenlegi szakaszában a legsúlyosabb kényszerintézkedés szükséges és indokolt” – erről a Fővárosi Főügyészség tájékoztatta még kedden a 24.hu-t.

A sofőrnek a pénteki döntés szerint nyomkövetőt kell keresnie, szombaton engedik ki. A Fővárosi Törvényszék szóvivőjétől megtudtuk: a döntés nem jogerős, az ügyészség fellebbezett, vagyis nem kizárt, hogy vissza kell mennie a rácsok mögé.

“A végzés szerint továbbra is fennáll a gyanúsítottat terhelő megalapozott gyanú, amit többek között a fényképmelléklet, a tanúvallomások, a rendőri jelentések, kamerafelvételek támasztanak alá. A másodfokú döntést követően a gyanúsított ténybeli beismerő vallomást tett, cselekményeinek következményét mélyen megbánta. A bíróság megállapította, hogy T. K. Petra a baleset után a rendőrök elöl elmenekült. Ezért a cselekmény utáni magatartása és a kiszabható büntetés mértéke miatt megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában jelenléte továbbra sem lenne biztosítható az eljárási cselekményeken. A bíróság álláspontja szerint azonban már nem szükséges a tényleges szabadságelvonással járó előzetes letartóztatás, hanem a házi őrizet és a technikai nyomkövető eszköz alkalmazása elegendő ahhoz, hogy a terhelt a megjelenési kötelezettségének eleget tegyen” – áll az indoklásban. 

A bíróság szerint ugyan továbbra is fennáll a megalapozott gyanú, amit többek között a fényképmelléklet, a tanúvallomások, a rendőri jelentések, kamerafelvételek támasztanak alá.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragikus baleset a Füredi úton történt november 7-én délután 2 óra körül. A rendőrség azt közölte, hogy az idős embert eddig tisztázatlan okból és körülmények között gázolta el egy kocsi. A férfi a helyszínen belehalt sérüléseibe. A rendőrség kora este már arról tájékoztatott, hogy a gázoló a történtek után elhajtott a helyszínről. A 25 éves nőt a Szugló utcában fogták el három órával később. A 24.hu kedden úgy értesült, hogy a fiatal nő egy szépségszalonba ment a történtek után. Először a kocsiját találták meg nem sokkal a gázolás után a Nagy Lajos király útján, egy bankfiók előtt, a sofőrt pedig az utcán kapták el. Értesülésünk szerint ő maga hívta fel a rendőröket és elmondta, hogy körülbelül merre találják őt. Ez utóbbit egyébként a bíróság is megerősítette. Az M1 két nappal a tragédia után arról számolt be, hogy a fiatal kokaint fogyaszthatott.

Budapest, 2016. november 7.
Rendõrök helyszínelnek egy letakart holttest mellett 2016. november 7-én a XIV. Füredi utcában, ahol egy autó eddig tisztázatlan körülmények halálra gázolt egy idõs férfit.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A rendőrség akkor közleményében azt írta, az ügyben segítségnyújtás elmulasztása miatt indult eljárás, de az ügyészség két nappal későbbi tájékoztatásából kiderült, hogy a gyanúsítottnak halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt is felelnie kell.

A sofőr – ahogy azt fent írtuk – az elsőfokú döntés szerint ugyan előzetes letartóztatásba került, de a bíró óvadékért – a már említett kétmillió forintért – cserébe kiengedte volna. Ebben az esetben a legenyhébb kényszerintézkedést, lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek volna el vele szemben, illetve nyomkövetővel látták volna el. Az összeget egyébként az alapján állapították meg, hogy milyen súlyú bűncselekményt követett el a gyanúsított, de figyelembe vették a „személyi körülményeit, vagyoni helyzetét” is. Az autós védője másfél millió forintot ajánlott fel, ám a bíró kétmillióra emelte az összeget. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

A törvényszék végül másodfokon másképp döntött, egyetértve az ügyészséggel ugyanis úgy vélte, sem a kétmillió forint, sem a nyomkövető nem lett volna elegendő “az eljárási célok eléréséhez, a szökés, elrejtőzés veszélyének kiküszöböléséhez”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.