domaszéki taxisgyilkosság (Array)
Belföld

Életfogytiglan helyett tizennégy évvel megúszta a domaszéki taxisgyilkos

24.hu
24.hu

2016. 12. 08. 15:01

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a domaszéki taxisgyilkos ítéletét. A férfi első fokon életfogytiglant kapott, csütörtökön viszont tizennégy év év fegyházat. Mindezt nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt.

A táblabíróság közölte, “az elsőfokú bíróság ítéletében kimondta, hogy a bűncselekmény elkövetésekor hatályos Büntető törvénykönyv rendelkezése alapján járt el, és ez helyes is. Ugyanakkor a büntetés kiszabásában ez nem mutatkozott meg. A kilencvenes évek végén érvényben lévő Btk. ugyanis jóval enyhébb büntetést helyezett kilátásba a jelen cselekménnyel szemben, mint a most hatályos Btk.”

Magyarán akkor nem adtak ilyen súlyos büntetést emberöléséért, ezt vették figyelembe. Ezt meg is magyarázzák: az elkövetéskor meglévő enyhébb bírói gyakorlat szerint fiatal felnőtt és büntetlen előéletű vádlottat abban az időszakban nem ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre emberölés megállapítása esetében sem, ha a tettes egy ember életét oltotta ki, és más bűncselekményben a bűnössége nem volt megállapítható. Ilyenkor határozott idejű szabadságvesztés szabtak ki. Ennek mértéke 5-15 évig terjedő szabadságvesztés volt, vagyis a jelen ügyben – tekintettel a bíróság előtti egyenlőség elvére – ehhez igazodva szabták ki a büntetést.

Az ítélőtábla úgy látta, hogy tekintettel az bűncselekmény összes körülményére, például, hogy mennyi idő telt el azóta, hogy a férfi beismerő vallomást tett, “a maximumhoz közeli 14 év fegyházbüntetés szükséges, egyben elégséges is a büntetési célok megvalósulásához”

Tizenhat év után kapták el

A gyilkosság még 1998-ban történt Domaszéken. Az áldozat egy taxis volt. Az elhagyatott kocsira a Bonyhádhoz közeli Határ-patak partján találtak rá vadászok. A bordó színű Daewoo Nexia utasterében dulakodás nyomai, vérnyomok látszódtak, ezért értesítették a rendőrséget. A nyilvántartások szerint az autó akkor egy 39 éves szegedi taxisé volt, aki előző este 8 órakor indult dolgozni. Kollégái nem sokkal éjfél előtt még látták a kocsijában az újszegedi droszton. A helyszínen talált nyomok alapján a rendőrség emberölés miatt indított eljárást. A holttest csak október 9-én került elő, Domaszék határában bukkantak rá, vagyis 151 kilométerre onnan, ahol autóját megtalálták.

A taxaméter szerint az áldozat a halála napján 11 fuvart teljesített. Amikor a kocsit megtalálták, a napi számláló 151 kilométert rögzített utolsó megtett útként. Az autóval valaki Szegedről egyenesen a 151 kilométerre lévő Bonyhádra hajtott. A bűnügyi technikusok a helyszíni szemlén számos értékelhető nyomot rögzítettek. A nyomozás ennek ellenére sokáig nem hozott eredményt, ezért 1999. szeptember 16-án megszüntették, de továbbra is gyűjtötték az információkat, olyan adatokat kerestek, amelyek a tettes nyomára vezethetik őket.

A férfit tavaly tavasszal fogták el Németországban, pár hónappal később pedig hazahozták.

Kalapáccsal támadt rá

Azóta kiderült, a vádlott 1997 őszén Komlón ismerkedett meg egy diszkóban egy lánnyal, aki éppen csak betöltötte a 16-ot.  A két fiatal között – a lány anyjának tiltása ellenére – szerelmi kapcsolat alakult ki. Eltiltotta gyermekét a fiútól, így miután befejezte az iskolát, elszökött vele.  Előbb Komlón laktak, majd felköltöztek Budapestre, ahol hajléktalanként éltek, a lány koldulásából tartották fenn magukat.

A vádlott eldöntötte,  hogy elmegy a nagyanyjához Békéssámsonra, hogy kiderítse, a szülei hol élnek pontosan. 1998 szeptemberében busszal le is utaztak, és az itt megszerzett információkra alapozva a vádlott úgy döntött, megkeresi a szüleit, akik Domaszéken laktak akkoriban.  A pár szeptember 15-én este érkezett meg a busszal Szegedre, azt tervezték, hogy onnan mennek tovább Domaszékre. Mivel már késő volt, taxit hívtak, de pénze nem volt rá. Úgy döntött, hogy megszerzi a sofőr pénzét, akkor is, ha ezért meg kell őt élnie. A lánynak nem szólt a tervéről.

A taxis azt kiabálta a lánynak, hogy meneküljön

Éjjel 23 és 24 óra között állapodott meg a taxissal.  Beszálltak a kocsiba, a lány a sofőr mellé ült. Útközben a vádlott folyamatosan szóval tartotta a férfit,  majd amikor Domaszék határába értek, megkérte , hogy térjen le a egy földútra, mivel ott lesz a közelben az úti céljuk. Sötét volt, a fiatal ezt használta ki. Elővett egy kalapácsot a táskájából, majd egy hirtelen mozdulattal, legalább közepes erővel fejbe vágta az áldozatot, majd tovább ütötte őt. A sofőr közben azt mondogatta a lánynak, hogy meneküljön el. De ott maradt, félt, és a sötétben nem tudta kinyitni az ajtót.

“A vádlott ezt követően a hátsó ülésről előre nyúlva még többször megütötte a taxis fejét. Amikor a sértett az ütések miatt a kormányra bukott, a vádlott a kocsiból kiszállt, a sértettet kihúzta a kocsiból az autó elé. A lány rosszulléte és a sötétség miatt továbbra sem tudott elmenekülni. A vádlott közben tovább ütötte, leköpte, meg is rugdosta áldozatát. A sértettet legkevesebb 22 ütés érte a fején, aminek következtében meghalt”

A gyilkos ezután átkutatta az áldozat zsebeit, és elvette a pénzét: 4000 forintot, illetve a férfi telefonját. A holttestet a kukoricásba húzta, hogy elrejtse. Ezután a lánnyal együtt elindultak a Dunántúl felé. Végül Bonyhádig jutottak csak, mert a kocsiból kifogyott a benzin. Ekkor a támadó lehajtott a műútról és megállt egy közeli patak mellett. Ott megpróbálta eltüntetni a nyomokat az autóból,  majd egy buszmegállóhoz gyalogoltak, és busszal felutaztak Budapestre. A mobiltelefont eldobták, a pénzt pedig közösen elköltötték.

A táblabíróság döntése jogerős, fellebbezésnek nincs helye.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.