kukásautó (kukásautó)
Belföld

8 hónapos csúszás – vannak, akik még mindig nem kapták meg a szemétszámlát

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 11. 28. 15:14

Korábban a témában:

Október 11-én beszéltünk a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zártkörűen Működő Részvénytársaság szóvivőjével arról, mi az oka annak, hogy az áprilisi központosítás óta még mindig nem sikerült minden fogyasztónak elküldeni a szemétszállításról szóló számlát. Csizmadia Tamás akkor elmondta az okokat, és azt is, hogy a hiányzó (mintegy 600 ezer háztartást érintő) számlákat már postázták, és azon a héten, vagy a következőn meg kell, hogy érkezzenek.

Csakhogy mint megtudtuk, vannak, akik azóta sem kapták meg a számláikat. Ismét megkerestük a szóvivőt, hogy megtudjuk az okokat, és hogy mikorra várhatják azok a számlát, akik még mindig nem kapták meg.

Még mindig több százezer háztartást érinthet

Már csak kevés helyen jellemző, hogy nem ment ki a számla – mondta Csizmadia Tamás megkeresésünkre. Ezekben az esetekben többnyire a szolgáltatónál felmerült informatikai, egyeztetési problémák vannak a háttérben, illetve az NHKV által generált számlák jóváhagyása késlekedik a szolgáltatók részéről – tette hozzá.

Hogy mégis hány településen nem kapták még meg a számlát az emberek? A szóvivő azt válaszolta, hogy három helység van, ahol komoly a probléma, és összesen 140 településnél van még folyamatban a számlák elkészítése. A késlekedés – becslése szerint – kevesebb, mint 300 ezer ingatlanhasználót érinthet.

Nehéz a sürgetés

Mint említette, a számlázás központosítása előtt (kis leegyszerűsítéssel) 143-féle rendszer működött – ezeket kellett egyeztetni, összefésülni, és ez még nem sikerült teljes körűen.

Ahol a szolgáltatók visszajelzésére várnak, ott próbálták sürgetni a dolgot, de mást nemigen tehet az NHKV, mint vár. Nincs eszközük ugyanis a gyorsabb együttműködés kikényszerítésére. Legfeljebb a díjvisszatartással élhetnének, de mivel ez a szolgáltatás biztonságát veszélyeztetné, ennek lehetőségével nem számolnak.

Kérdésünkre, hogy mégis mikor kapják meg a számlát, akik eddig még nem, Csizmadia azt válaszolta: a „lehető leghamarabb”. De konkrét időpontot nem tudott mondani.Többhavi számla ment egyszerre

Érdeklődtünk arról is, hogy vajon kaptak-e tömeges reklamációt amiatt, hogy többhavi számlát kell a fogyasztóknak kifizetniük a számlázás késlekedése miatt, de a szóvivőtől azt a választ kaptuk, hogy ez nem jellemző. A csúsztatott fizetési lehetőség, illetve a részletfizetés ezek szerint megfelelő áthidaló megoldást jelentett.

Jövőre negyedévente jön a számla?

A számlázás központosítása előtt (azaz márciusig) volt, ahol havonta (pl. Budapest), máshol kéthavonta, negyedévente küldték ki a szemétszámlát a szolgáltatók. Az új rendszerrel azonban egységesen negyedéves lesz a számlázás. Még nem januártól, hanem március utántól – tudtuk meg Csizmadia Tamástól. De azt is hozzátette a korrekt tájékoztatás jegyében, hogy még akkor is lehetnek kivételek, például a közérdekűen kijelölt közszolgáltatóknál.

Elmondta, hogy többségében már eddig is negyedéves díjak voltak, azonban ez a jövőben az egész országra kiterjed. Vagyis, ahol eddig havi számlák érkeztek, ott jövő márciusig ugyanígy lesz, utána pedig júliusban jön legközelebb a fizetnivaló. Háromhavi.

Miért kellett egy kézbe venni a számlázást, és a szolgáltatást is központosítják?

Már csak az nem volt világos számunkra, hogy ha ennyire macerás, elhúzódó a számlázás központosítása, egyáltalán miért volt rá szükség.

Csizmadia Tamás erre a következő magyarázatot adta a 24.hu-nak: a jelenlegi tempóban kb. 10 év alatt megtelnek a hulladéktárolók. A megújításukhoz, a kapacitások kibővítéséhez szükség van az uniós források lehívására. Ezek optimális, összehangolt felhasználása közös érdek, hogy az újrahasznosítás aránya nőjön, környezetbarátabb, jobb hasznosítású, a hulladékégetőkkel is jobban együttműködő rendszer tudjon kialakulni. Ez a cél elmondása szerint központosítva jobban elérhető. A számlázás egalizálása pedig megágyaz a hulladékgazdálkodás egységesítésének – többek között ezért hozták létre az NHKV-t.

Viszont mint megtudtuk, maga a hulladékbegyűjtés marad a jelenlegi szolgáltatóknál. Annak ellenére, hogy voltak problémák, olyan helyek, ahol a korábbi szolgáltatók nem tudták a díjból teljesíteni a szolgáltatást, és ki kellett jelölni mást a begyűjtésre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.