Belföld

Figyelmeztetés Rogánnak

Emlékeztető egy jeles napra.

November 22-én ünnepli névnapját ugyanis a miniszter felesége, az “ügyes üzletasszony”. 

A 24.hu boldog névnapot kíván minden Cecíliának és Filemonnak!

November 22-én a keresztény világ egyébként Szent Cecíliát ünnepli. A fiatal római lányban a testi szépség és az erények ékessége szokatlan harmóniában találkozott. Nemesi családja egy gazdag pogányhoz adta feleségül, akit megtérített. Utána a sógorát is. A római prefektus által értük küldött tiszt is megtért. Cecíliát is elfogták, de a katonák is megkeresztelkedtek a szűz beszédének hatására.

Perében is meggyőződéssel védte hitét, hatására sokan megtértek. Amikor a prefektus felelősségre vonta, így tett hitvallást:

Én nem halok meg, hanem csak elváltozom. Port adok az arany fejében. Ha nektek valaki aranypénzt kínálna cserében ugyanolyan súlyú rézpénzért, vajon nem kapnátok-e az alkalmon, és nem mondanátok-e el rokonaitoknak is, hogy ők is részesei lehessenek egy ilyen nagyszerű cserének? Jézus Krisztus, a mi Istenünk ilyet ad nekünk; amit neki ad az ember, azt ő kimondhatatlanul értékesebbre cseréli.

A prefektus Cecíliát ki akarta végeztetni, de hiába ítélte lefejezésre, a három csapás sem végzett vele, még három napig élt. 230. november 22-én hunyt el. A középkor végén került a tizennégy segítő szent közé. Egy fordítási hiba miatt – mely szerint az esküvőjén ő maga játszott az orgonán –az egyházi zene védőszentjeként tisztelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik