Belföld

Figyelmeztetés Rogánnak

24.hu
24.hu

2016. 11. 22. 08:38

Emlékeztető egy jeles napra.

November 22-én ünnepli névnapját ugyanis a miniszter felesége, az “ügyes üzletasszony”. 

A 24.hu boldog névnapot kíván minden Cecíliának és Filemonnak!

November 22-én a keresztény világ egyébként Szent Cecíliát ünnepli. A fiatal római lányban a testi szépség és az erények ékessége szokatlan harmóniában találkozott. Nemesi családja egy gazdag pogányhoz adta feleségül, akit megtérített. Utána a sógorát is. A római prefektus által értük küldött tiszt is megtért. Cecíliát is elfogták, de a katonák is megkeresztelkedtek a szűz beszédének hatására.

Perében is meggyőződéssel védte hitét, hatására sokan megtértek. Amikor a prefektus felelősségre vonta, így tett hitvallást:

Én nem halok meg, hanem csak elváltozom. Port adok az arany fejében. Ha nektek valaki aranypénzt kínálna cserében ugyanolyan súlyú rézpénzért, vajon nem kapnátok-e az alkalmon, és nem mondanátok-e el rokonaitoknak is, hogy ők is részesei lehessenek egy ilyen nagyszerű cserének? Jézus Krisztus, a mi Istenünk ilyet ad nekünk; amit neki ad az ember, azt ő kimondhatatlanul értékesebbre cseréli.

A prefektus Cecíliát ki akarta végeztetni, de hiába ítélte lefejezésre, a három csapás sem végzett vele, még három napig élt. 230. november 22-én hunyt el. A középkor végén került a tizennégy segítő szent közé. Egy fordítási hiba miatt – mely szerint az esküvőjén ő maga játszott az orgonán –az egyházi zene védőszentjeként tisztelik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.