Belföld

MSZP-s így még nem szívatta meg a kormányt

24.hu
24.hu

2016. 11. 21. 16:18

Törvénytelen lehet az alkotmánybírák megválasztása egy rendkívül ravasz MSZP-s trükk miatt. Mi ez, ha nem obstrukció?
Korábban a témában:

Hőbörög a komplett ellenzék – leszámítva az LMP-t -, mivel a zöld párt több hónapos tárgyalássorozat után megállapodott a Fidesszel és a KDNP-vel az új alkotmánybírók személyéről (az igazságügyi bizottság előtt már be is mutatkoztak ők). Elvileg a parlamenti többség, azaz a kétharmad is meglenne a négy új bíró megválasztásához, csakhogy a 444 kiszúrt egy bökkenőt:

az MSZP delegáltja lemondott az alkotmánybírákat jelölő bizottságbeli tagságáról, így valószínűleg érvénytelen volt a múlt pénteki jelölésük.

Ezt senki sem szúrta ki. A törvényben ez áll:

Az Alkotmánybíróság tagjaira az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselőcsoportjai által jelölt legalább kilenc és legfeljebb tizenöt képviselőből álló jelölő bizottság tesz javaslatot. A bizottságban a képviselőcsoportok legalább egy-egy képviselőjének helyet kell kapnia.

A fent említett bökkenő, hogy november 18-án, a jelöléskor már csak nyolc tagú volt a bizottság, egy frakció (MSZP) tagja nélkül. Tóth Bertalan ugyanis egy nappal korábban lemondott a bizottsági posztjáról. Valószínűleg senki sem vette észre az obstrukciót, rendben lement a komplett jelölés.

Tóth-nak az volt a terve, hogy hétfőn a parlamentben a napirend megszavazása után ügyrendi javaslattal szakítja meg az ülést és elmondja, törvénytelen volt a jelölés. Kövér László házelnök azonban nem minősítette ügyrendi indítványnak ezt, megvonta a szót. Végül a házbizottság összehívását kérte. Hozzátette, emiatt törvénytelen lenne a bírák megválasztása kedden, kérte is a képviselőket, hogy ne vegyék fel a szavazólapjukat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.