Közélet

Az LMP független döntést vár az alkotmánybíró-jelöltektől

A párt társelnöke szerint így többségbe kerülhetnek azok az alkotmánybírók, akik a konfliktust is vállalják a kormánnyal.

A kormánytól független döntésekre számít az LMP attól a négy alkotmánybíró-jelölttől, akiknek támogatásáról megállapodtak a kormánypártokkal.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke azt mondta, idén a 15-ből négy bírónak járt le a megbízatása. Ettől még működőképes a testület, de a működése lelassult, nem dönt olyan ügyekben, amelyekben a kormánypártok számára kellemetlen döntést hozna – mutatott rá a politikus.

Hadházy szerint a jelenlegi 11 alkotmánybíró közül négyről lehet azt mondani a tapasztalatok és jogászi vélemények alapján, hogy a kormánytól függetlenül hozzák döntéseiket, a többi hét bíró kerüli a konfliktust a kormánnyal.

Azt remélik, hogy a négy új bíró megválasztásával nyolcra nő azok száma, akik a kormánytól függetlenül döntenek, vagyis többségben lesznek.

A politikus kitért arra, hogy ha az Alkotmánybíróság a következő hónapokban a nyilvánosság ellen hoz döntéseket, azzal akár 10-20 évre is ellehetetleníti a korrupció felderítésében résztvevő újságírók és politikusok munkáját.

Felidézte, hogy

a jelöltekről még tavaly decemberben kezdődtek egyeztetések.

Februárra alakult ki a négyfős jelölti lista. Ezután már nem voltak tárgyalások, ezen a héten jelezte a Fidesz-frakció az LMP-nek, hogy elfogadja a jelöltjeiket. Kiemelte, hogy a jelöltek kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy nem „zsákmányszerzésre” törekedtek, támogatásukért nem kértek pozíciót. A szempontok közt volt a függetlenség mellett a környezetvédelem és az, hogy legyen női jelölt.

Az ellenzéki kritikákra reagálva Hadházy azt mondta: a pártoknak nem kellene egymást bírálni, de várható volt, hogy lesz kifogás. Az LMP-nek az ország érdekét kell figyelembe venni – jelentette ki. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik