Belföld
Budapest, 2016. november 21.
Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője, alkotmánybíró-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2016. november 21-én. Az országgyűlési képviselők november 22-én négy alkotmánybírót választhatnak, továbbá Sulyok Tamást nevezhetik ki a testület elnökének a kormánypártok és az LMP megállapodásának eredményeként.
MTI Fotó: Soós Lajos

Egy kakukktojás is akad az AB jelöltjei közt

24.hu
24.hu

2016. 11. 21. 14:29

Korábban a témában:

Négy alkotmánybíró-jelöltet hallgatott meg az igazságügyi bizottság hétfőn, akik között akadt egy markáns különutas, egy kakukktojás, egyvalaki, aki szembemegy a többiekkel:

ez Schanda Balázs, akinek nincs szemüvege!

Ennél azért fontosabb persze, mit mondtak a jelöltek a bizottsági meghallgatásukon. Hörcherné Marosi Ildikó kúriai bíró szerint pl. dialógus kell az AB és a Kúria között. Az AB-nek hagyni kéne a bírókat dönteni és mérlegelni.

Fotó: MTI /Soós Lajos
Fotó: MTI /Soós Lajos

Az említett Schanda Balázs – mellesleg egyetemi tanár – szerint szakmai felkészültség, lelkiismeret és józan ész szükséges az alkotmánybírósági poszthoz. Szerinte az államnak óvnia kell a környezetet, a családot, a nyelvet. A nyugati szakikra sokat hivatkozó Schanda szerint elbizonytalanodott az emberkép és a közösségi identitás is. Az alaptörvény szerint a jogélet mércéjévé válhat.

Az azonos neműek házasságával kapcsolatban azt mondta, a mégoly briliáns szakmai levezetések sem vezethetnek abszurd, józan észnek ellentmondó eredményre.

Szabó Marcel zöldombudsman (hosszabban: az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese) nagyon szépen szavalt az alaptörvényről: “szövetség a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között” – mondta róla. Szóba hozta az atomenergiai beruházásokat is (mondjuk ki, Paks 2-t), amikben a létező legnagyobb nyilvánosság híve.

Fotó: MTI / Soós Lajos
Fotó: MTI / Soós Lajos

Végül Horváth Attila jogtörténész, egyetemi tanár, aki jelenleg az alaptörvény nemzeti hitvallásának kommentárján dolgozik szintén szólásra emelkedett. Ő a történeti alkotmányt dicsérte, teljes joggal, tegyük hozzá.

A kormánypárti többség a bizottságban mind a négy jelöltet támogatta. Staudt Gábor azzal magyarázta a jobbikos tagok szavazástól való távolmaradását, hogy a jelöltekkel nincs bajuk, csak a jelölési folyamattal. MSZP-sek meg se jelentek az ülésen. A tervek szerint kedden szavazhat az Országgyűlés az alkotmánybírákról.

Fotó: MTI / Soós Lajos
Fotó: MTI / Soós Lajos

A Fidesz-KDNP az LMP-vel kötött paktumnak hála feltöltheti az AB hiányzó négy helyét, valamint elnökké emelheti Sulyok Tamás alkotmánybírót. Ezekhez kétharmad kell, az új bírókat 12 évre nevezik ki.

(Híradó.hu)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.