AIDS (Array)
Belföld

Még a fogász is megretten a HIV-fertőzöttektől

24.hu
24.hu

2016. 11. 21. 15:43

Kesztyűben alázzák meg folyamatosan a HIV-fertőzötteket, akiknek az egészségügyi alapellátás is rémálom. Balázst a fogászatokon szokták rendszeresen megalázni, holott egy gyógyszerekkel kezelt HIV-beteg nem is fertőzhet.
Korábban a témában:

Az első néhány évben nem szívesen mentem ki az utcára, úgy éreztem, megbélyegeztek, hogy ha az emberek rám néznek, tudják.

Ezt a 47 éves Balázs mesélte az Abcúgnak. Balázs HIV-fertőzött, és nem meglepő módon rendkívül nehezen emésztette meg betegségét. 105 kilóról 55-re fogyott, majd mostanság összeszedve magát feljött 70 kilo fölé. De nem ez a fő gondja:

hanem hogy orvosi vizsgálatai és kezelései elég keserűen alakulnak, ha elmondja, hogy HIV-pozitív.

A fertőzötteket még manapság is megbélyegzik, undorodva látják el, akár egy fogorvosi kezelés alkalmával is. Balázs ezért el-eljár orvosi egyetemekre, hogy válaszoljon az orvostanhallgatók kérdéseire, akik szerinte nyitottak. Csak azt fájlalják, hogy a legfrissebb tájékoztató füzet is nyolcéves. Speciálisan HIV-eseknek fenntartott ellátást a Szent László Kórházban lehet kapni, de a fogászatot pl. megszüntették. Innen aztán van rossz tapasztalat:

Odamentem pénteken reggel, kérték, menjek vissza hétfőn, és már előre jelezték, hogy a fertőzésem miatt csak utolsóként fognak ellátni. Visszamentem hétfőn, bejelentkeztem, felmentem az osztályra, ahol a többi, váróban lévő beteg előtt kioktatott egy nővér, hogy nem érti, mit keresek itt, fertőző betegeket nem látnak el.

Néhány hónappal később megint fájt a foga, megint váratták, megalázták az állami rendelőben. Végül egy ismerőse ajánlott egy HIV-eseket is ellátó doktornőt, azóta hozzá jár. Érszűkülete miatt sem tudja megműttetni magát, kompressziós harisnyát ajánlottak neki.

Dr. Bihari Ágnes, a Kispesti Egészségügyi Intézet bőrgyógyász vezető főorvosa az egyik, aki kezel HIV-betegeket, szám szerint 30 főt. A bőr- és nemibeteg osztály orvosa szerint persze időbe telik, míg megnyílnak a betegek, de ha ez megtörténik, a párjukat is elhozzák, így nem fertőzik egymást oda-vissza.

Nem kapkodnak a munkaadók utánuk

Asbóth Márton, a TASZ betegjogi programvezetője szerint alapvetően be kell számolnia a betegnek az orvos felé arról, milyen fertőzésben szenved. Vannak kivételek, fogásznál, szemésznél, üzemorvosnál nem kell feltétlenül beszámolni erről, ahogy a munkaadónak sem (hacsak nem egészségügyi dolgozó az ember).

Balázst amúgy leszázalékolták a betegség kiderülésekor, de a támogatási rendszer átalakítása óta csak havi 70 ezer forintot kap. Ennek is elviszi a végrehajtó a nagy részét. A munkaadók nem kapkodnak érte és a legutóbbi kötelező felülvizsgálata alkalmával gumikesztyűs nők oktatták ki, hogy ez lett az életmódjának az eredménye.

Balázstól a barátai zöme is elfordult, volt olyan, aki meglátta egy könyvesboltban, ahova addig nem mert bemenni, amíg Balázs is bent van. Mert szerinte fertőz.

HIV-fertőzött gyerekek is vannak a magyar egészségügyben, az ő családjaiknak sem egyszerű megoldani az ellátásukat. A Szent László Kórházban most tíz ilyen gyereket kezelnek. Persze Pék Tamás infektológus szerint 3-4-szer ennyi HIV-es gyerek lehet, ahol a család nem is tud erről. A felnőttek között is azoktól kell tartani, akik nem tudják, hogy vírushordozók. Egy gyógyszerekkel rendesen kezelt HIV-beteg szinte nem is képes fertőzni, nem lehet kimutatni a vírust a vérében.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz amúgy alig fordulnak HIV-betegek, a TASZ is csak egy esetről tud az elmúlt évekből.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.