Belföld

Kósa Lajos megmagyarázta, miért nem vettek ujjlenyomatot Pharaonról

A részben állami tulajdonú Mollal üzletelt és a külügyminisztérium cégével is közös vállalkozást alapított a világszerte körözött Ghaith Pharaon, aki két éve tűnt fel Magyarországon. Ahogy azt megírtuk, nem vettek tőle ujjlenyomatot, most pedig Kósa Lajos a Hír Tv-nek azt is elmondta, miért nem:

Tekintettel arra, hogy Pharaon úr schengeni papírokkal utazott Magyarországon, ezért azt bizonyára tudja, hogy a schengeni dokumentumokkal utazóktól sem ujjlenyomatot nem kérnek, sem fényképet nem kell készíteni.

Szerinte ez egy jellegzetes amerikai belbiztonsági játszma, most éppen velünk is játszatják néhány epizódját, semmilyen új információ nem vetődött fel.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Pharaon úr, miközben állítólagosan körözés alatt áll különböző amerikai kormányzati szervezetek részéről, eközben egyébként az amerikai állam több száz millió dolláros üzletet kötött vele.

– mondta.

A Hír TV által megkérdezett ügyvéd szerint viszont a törvény előírja az ujjlenyomatvételt a harmadik országbeli állampolgárok esetében.

A jogszabály egyértelmű ebben a kérdésben, teljes körültekintéssel kell eljárni harmadik országbeli beutazási kérelmek, vízumkérelmek és tartózkodási engedélyek megállapítása és vizsgálata tekintetében, egyértelmű, hogy úti okmányokra van szükség, személyi azonossági adatokra van szükség, ezeknek az ellenőrizhetőségre van szükség, arcképmásra, szükségszerűen ujjlenyomatra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik