Belföld

Néhány napja még tartózkodási engedélye is volt Pharaonnak

Úgy, hogy még ujjlenyomatot sem vettek tőle.

 

A Heti Válasz információit a Belügyminisztérium megerősítette. A hetilap előzetese szerint az FBI által körözött férfi esetében a magyar hatóságok 2014-től lényegében minden biztonsági kaput megkerültettek. Ghaith Pharaon így akadálymentesen törhetett utat magának Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy vettek-e valaha ujjlenyomatot tőle, beszerezték-e a biometrikus azonosítóit, a belügyi tárca lakonikus választ küldött:

Nem.

Az újság szakértői szerint a vízumnál ez még kimagyarázható azzal, ha más EU-tag a szükséges adatokat begyűjtötte, de a belügyi tárca szerint Pharaonnak 2016. november 1-jéig magyarországi tartózkodási engedélye is volt, amihez elvileg kötelező (lett volna) az arcképmáskészítés és az ujjnyomatrögzítés.

A szaúdi üzletember először 2014 elején kapott tartózkodási engedélyt – üzleti-befektetői tevékenységére –, amit kétszer megújítottak, így a közelmúltig élvezhette is a szabad ki-bejárás előnyeit. Kontrát Károly belügyi államtitkár a tartózkodási papír lejártának másnapján jelentette be, hogy természetesen rögtön elkapják Pharaont, ha Magyarország területére lép.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik