Budapest, 2016. november 7.
Bene László volt országos rendõrkapitány, elsõrendû vádlott (b), Gergényi Péter volt budapesti fõkapitány, másodrendû  vádlott (k) és Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) egykori parancsnoka, harmadrendû vádlott (j) a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, elöljárói intézkedés elmulasztása miatt megvádolt rendõri vezetõk tárgyalásán a Fõvárosi Ítélõtáblán 2016. november 7-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

Rendőri vezetők pere – ismét bíróság előtt a főrendőrök

24.hu
24.hu

2016. 11. 07. 15:40

Korábban a témában:

Megkezdődött hétfőn másodfokon a rendőri vezetők pere, amely a 2006 őszi eseményekkel összefüggésben folyik. Az ügyet a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja.

Az ügyész perbeszédében Bene László volt országos rendőrfőkapitány és Dobozi József, a Készenléti Rendőrség korábbi parancsnoka esetében új eljárást indítványozott, a többi vádlottra felfüggesztett börtönbüntetés, illetve pénzbüntetés kiszabását javasolta.  A vádlottak és védőik közül az első fokon felmentett Bene László és ügyvédje viszont téves tényállás megállapítására hivatkozva fellebbezett. Az elmarasztalt vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek, a többi vádlott pedig tudomásul vette az elsőfokú döntést.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A vádlottak többsége jelenleg is a rendőrségnél szolgál, többen a Készenléti Rendőrség egyenruhájában jelentek meg a tárgyaláson.

Ahogy arról beszámoltunk, a perben tavaly októberben hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa, amely Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt elöljárói intézkedés elmulasztása, a per negyedrendű vádlottját, aki a tévészékház ostrománál a rendőri erők helyszínparancsnoka volt, parancs iránti engedetlenség miatt a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesítette. A többi vádlottat ugyanakkor felmentette.

A másodfokú tárgyaláson az ügyész azt kérte, hogy a vádlottak többségét a táblabíróság mondja ki bűnösnek. Bene László és Dobozi József ügyében hatályon kívül helyezést és új eljárás lefolytatását indítványozta. Felvetette, hogy esetükben a hivatali bűnpártolás bűncselekménye is felmerülhet. A volt rendőri vezetők ellen elöljárói intézkedés elmulasztása miatt indult eljárás. Bene László ügyvédje ezzel szemben úgy érvelt, hogy a hivatali bűnpártolásnak még csak az elve sem merült fel korábban. Ha az ügyészség szerint ez a bűncselekmény a két vádlott terhére róható, akkor ennek valamennyi vádlott esetében fel kellene merülnie, erre azonban az ügyész nem tett indítványt – mondta. Gergényi Péter ügyvédje azt hangsúlyozta: védence semmilyen bűncselekményt nem követett el, az ügyészség vádját pedig demonstratív jellegűnek nevezte. Kifogásolta a vád törvényességét is, mondván, nem tartalmazza pontosan, hogy mivel követte el a védence a terhére rótt bűncselekményt.

Budapest, 2016. november 7.
Vádlottak a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, elöljárói intézkedés elmulasztása miatt megvádolt rendõri vezetõk tárgyalásán a Fõvárosi Ítélõtáblán 2016. november 7-én. Balra Bene László volt országos rendõrkapitány, elsõrendû vádlott, mellette Gergényi Péter volt budapesti fõkapitány, másodrendû  vádlott.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI

Dobozi József ügyvédje az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte. Szabálytalanságok, mulasztások történhettek, de olyan aktív magatartás nem, amely bűncselekménynek bűnsegédje lehetne a volt parancsnok, ezért indokolt a felmentése – jelentette ki.

A per ötödrendű vádlottjának védője azt mondta: az ügyészség erőlteti az álláspontját, és felvetette, hogy a vádiratot nem is az az ügyész nyújtotta be, aki az elsőfokú tárgyaláson képviselte a vádhatóságot, hanem esetleg a feljebbvalói. Reagálva az ügyészség hatályon kívül helyezésre irányuló indítványára,azt kérdezte: ha tíz év alatt nem sikerült az ügyészségnek jogilag rendbe tennie ezt az ügyet, akkor vajon mi várható egy megismételt eljárástól?

Az ügyészség a tévészékház 2006. szeptember 18-19-ei ostrománál és az azt követő napokban, valamint az október 23-án a főváros utcáin történtekkel kapcsolatban jobbára mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőrtábornok és tizenegy rendőrtiszt ellen.  A vádhatóság a székházostrommal kapcsolatban lényegében azt rótta Gergényi Péter terhére: világossá kellett válnia számára, hogy a helyszínparancsnok nem hajtja végre a székház megvédésére vonatkozó parancsot, mégsem tett érdemi intézkedéseket a parancs végrehajtásáért. A tévészékház ostromát követő eseményekkel kapcsolatos vádpontok szerint pedig a csapaterős rendőri intézkedések során az alegységparancsnokok nem intézkedtek annak érdekében, hogy megelőzzék, félbeszakítsák, illetve utólag kivizsgálják alárendeltjeik túlkapásait.

A tárgyalás egy hét múlva, újabb védői perbeszédekkel folytatódik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.