Belföld

Rendőri vezetők pere – Tagadták bűnösségüket az utolsó szó jogán

Tagadták bűnösségüket a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatban megvádolt rendőri vezetők perében az utolsó szó jogán meghallgatott vádlottak kedden a Fővárosi Törvényszéken. A bíró csütörtökre tűzte ki az ítélethirdetést. Az ügyészség elsősorban mulasztással elkövetett katonai bűncselekményekkel, elöljárói intézkedés, illetve utólagos felelősségre vonás elmulasztásával vádol 14 rendőrtisztet, és az ügyész korábban, perbeszédében jobbára felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Tábornokok a vádlottak padján

A vádlottak között van három rendőr tábornok: Bene László volt országos főkapitány, Gergényi Péter volt budapesti főkapitány és Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) egykori vezetője. Az ügyészség a tévészékház 2006. szeptemberi ostromával kapcsolatban lényegében azt rója Gerényi Péter terhére, hogy az események alatt világossá kellett válnia számára, hogy a helyszínparancsnok nem hajtja végre a székház megvédésére vonatkozó parancsot, ám a budapesti főkapitány mégsem tett érdemi intézkedéseket a parancs végrehajtása érdekében. A tévészékház ostromát követő eseményekkel kapcsolatos vádpontok szerint a csapaterős rendőri intézkedések során az alegységparancsnokok nem intézkedtek annak érdekében, hogy megelőzzék, félbeszakítsák, illetve utólag kivizsgálják alárendeltjeik túlkapásait.

Az előző tárgyaláson a magasabb rendfokozatú vádlottak nyilatkoztak az utolsó szó jogán és javarészt tagadták bűnösségüket, kedden a még hátralévő nyolc vádlott kérte az utolsó szó jogán a vádak alóli felmentését. Azt hangoztatták: nem követtek el bűncselekményt, évek, évtizedek óta tisztességesen látják el szolgálatukat, a jelenlegin kívül büntetőeljárás nem folyt ellenük.

Az egyik, jelenleg is rendőri szolgálatát teljesítő vádlott rámutatott arra: a 2006-os események után megváltozott a tömegrendezvények rendőri kezelése. Azt mondta, ő és több, a vádlottak padján ülő kollégája is sokat tett azért, hogy minél kevesebb erőszak alkalmazásával lehessen fenntartani a rendet ezeken a demonstrációkon, és a vádbeli események óta sokat javult is a helyzet.

Csaknem száz tárgyalás és kétszáz tanú után hamarosan ítélet

A rendőri vezetők perében a több mint két éve elkezdődött, csaknem száz tárgyaláson kétszáz tanú és több szakértő meghallgatásával lezajlott bizonyítási eljárást, illetve a perbeszédeket és a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezését követően már csupán az elsőfokú ítélet kihirdetése van hátra, amelyet a bíró csütörtökre tűzött ki. A rövid szóbeli indoklás is várhatóan több órát vesz majd igénybe. Fellebbezések esetén a csaknem egy évtizede történt eseményeket vizsgáló per másodfokon az ítélőtáblán folytatódhat majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.