Belföld

Habonyhoz és Rogánhoz köthetőek a letelepedésikötvény-program nagy nyertesei

A kazincbarcikai leágazással is rendelkező Wanhua-Borsodchem vegyipari óriásvállalat kínai elitje kezdeményezte négy éve a Fidesznél a letelepedésikötvény-program bevezetését – írja a Heti Válasz.

A cég elitje pontosan tudta, hogy honfitársaik szívesen vesznek vízummentes európai létet, ebből pedig ők akartak hasznot húzni. Tehát az, hogy a Jobbik ennek a megszüntetéséhez kötötte az alaptörvény-módosítás támogatását, kínai-magyar diplomáciai konfliktust okozott.

A Hungary State Special Debt Fund nevű offshore érdekeltség mögötti Wanhua-vezetők már a letelepedési kötvény 2012. decemberi elfogadása után bejegyeztették a hongkongi társcéget, ahová a magyar haszon szivárgott. A kötvénybizniszből profitálók csoportja lényegében három vállalkozásra szűkült, ezekhez a cégekhez érkezik a többmilliárdos profit.

Mindhárom cég valahogyan kapcsolódik Habony Árpádhoz vagy Rogán Antalhoz, az egyik vállalkozás, az Arton Capital cégügyeiben a Habonynak is rendszeresen dolgozó Kosik Ügyvédi Iroda is részt vett, de itt dolgozott Rogán polgármesteri ideje alatti segítője, Kertész Balázs is. A cég egyik résztulajdonosa a Magyar Nemzet szerint szintén összejár a kabinetminiszterrel.

A VolDan cég mögötti grúz-izraeli csapat családilag is köthető a Habony-Rogán körhöz, a Hungary State Special Debt Fund egyik tulajdonosa pedig tavaly helikopteres túrát foglalt Habony Árpádnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik