Közélet
Budapest, 2016. október 26.
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetõje sajtótájékoztatót tart a négypárti - a Fidesz, a KDNP, valamint a Jobbik és az LMP részvételével tartott - tárgyalás után a Parlamentben 2016. október 26-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Három frakció egyetért az alkotmánymódosítás szövegével

24.hu
24.hu

2016. 10. 26. 13:45

A Fidesz, a KDNP és a Jobbik egyetért a hetedik alkotmánymódosításnak a frakcióközi egyeztetések után kialakult szövegével, ám “politikai kérdések fennmaradtak” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az előterjesztésről tartott szerdai négypárti – a Fidesz, a KDNP, valamint a Jobbik és az LMP részvételével tartott – tárgyalást követő sajtótájékoztatóján.

Az LMP álláspontjáról Kósa Lajos azt mondta,a párt később dönt arról, hogy a szöveg ismeretében támogatják-e az alkotmánymódosítást vagy sem.

A Jobbikkal kapcsolatban azt közölte: a párt továbbra is fenntartotta azt a véleményét, hogy ki kell vezetni a letelepedési kötvényt. A Jobbik korábban ezt támasztotta az alaptörvény-módosítás támogatásának feltételéül. A Fidesz szerint azonban ennek semmi köze az alkotmány módosításához, a kötvények ügye finanszírozási kérdés.

A frakcióvezető összegzése szerint a törvényalkotási bizottság elé kerülő alkotmánymódosítási szöveg “minden igényt kielégít, kompromisszumos, mindenkinek benne van a saját javaslata”, “innentől kezdve a politikai kérdések maradtak fenn”, ezek megoldását viszont a frakcióközi megbeszélésen nem tűzték ki célul.

A legfontosabb kompromisszumok között említette, hogy a migrációs kérdésekre vonatkozó jogszabályi területeket sarkalatosnak minősítették, azaz a jelenlévő parlamenti képviselők kétharmadának támogatásához kötöttek.

Az alaptörvény-módosítás biztosítja Magyarország megvédését a kötelező betelepítési kvótától. A parlamenti zárószavazást november 8-án meg lehetne tartani, de végleges döntés még nincs

– jelentette ki a politikus.

Kósa Lajost kérdezték arról, hogy az Opimus Press Zrt. – amely az Opimus Group nyilvánosan működő részvénytársaság tulajdonában van – vette meg a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t. Válaszában helyes törekvésnek nevezte, hogy a magyar piacon jelen lévő média minél nagyobb része legyen hazai tulajdonban. Hogy “a legfontosabb kérdésekben megnyilatkozó médiának az elkötelezettsége a nemzet iránt meglegyen, azt leginkább ez a tulajdonosi struktúra biztosítja” – fogalmazott.

Megismételte: a nemzeti tőke nagyarányú részvétele a médiaszektorban nagyon fontos kérdés minden országnak, és “ez nem jelenti a média egyszínűségét”.
Az Opimus egy tőzsdei részvénytársaság, ostobaság Mészáros Lőrinc – felcsúti polgármester – közelinek nevezni, hiszen “az egy nyílt részvénytársaság, nagyon sok tulajdonosa van”, szabadon lehet venni a részvényeit – mondta.

Egy másik kérdésre

kizártnak nevezte azt a felvetést, hogy a Népszabadság kormányközeli lap lesz.Liszkay Gábornak a Mediaworks környékén való “feltűnését” firtató kérdésre azt felelte: Liszkay Gábor nem újságíró, hanem sajtómenedzser, és van példa a magyar médiapiacon is arra, hogy egyik orgánum a másik menedzserét szerződteti.

A témával kapcsolatos szavait azzal zárta: “nem tudom, hogy kinek mi a szándéka a Népszabadsággal kapcsolatban”.

Ez egy olyan médiaügy, aminek egyébként hozzánk semmi köze nincs

– tette hozzá.

A kereskedelemben dolgozók munkavégzésével kapcsolatos KDNP-s tervekről Kósa Lajos kérdésre azt mondta: a kereszténydemokraták szerint úgy kellene elkészíteni a beosztásokat, hogy a munkavállalóknak havonta legalább két szabad hétvégéjük legyen. A javaslaton még dolgoznak.

Újságírói felvetésre a Fidesz frakcióvezetője abszurdnak minősítette a Népszavának azt az információját, amely szerint a kormánypárt törvényben szabályozná, hogyan kell viselkedni az állami rendezvényeken.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.