Belföld

150 ezer euróval húzták le Széles Gábort

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 10. 13. 10:09

A nagyvállalkozó úgy írt alá szerződést a pénz kölcsönadásáról, hogy nem győződtek meg a fedezet rendelkezésre állásáról – írja az Átlátszó.

Csalás miatt feljelentést tett Széles Gábor nagyvállalkozó, a Videoton Holding elnök-vezérigazgatója, a Magyar Hírlap és az Echo TV tulajdonosa. Az Átlátszó azt írja, 150 ezer eurót adott kölcsön egy szlovákiai, felszámolás alatt álló sportautó-gyár áttelepítéséhez és beindításához, illetve elektromos autók gyártásához, de munkatársaival nem győződtek meg arról, hogy az autók és a berendezések mindegyike a kölcsönt kérő tulajdonában van-e, és az illető teljes mértékig eljárhat-e az ügyben.

Széles tanúvallomásában azt mondta, a kölcsönt kérő Ács László arról tájékoztatta, hogy megvette a társaság vagyontárgyait a felszámolótól. A tulajdonjog igazolására elvitte a felszámolóval kötött szlovák nyelvű eredeti szerződést is, de azt nem nézték meg, hogy alá van-e írva, és Ács csak a megállapodás első oldalát engedte lefénymásolni.

Azt mondta, hogy a legközelebbi alkalommal az egészet bemutatja, de ez nem történt meg. A fordíttatásról nem gondoskodtunk

– vallotta Széles, aki ennek ellenére augusztusban aláírta a 150 ezer euró kölcsönadásáról szóló szerződést. A fedezet két sportautó, az ezek gyártásához szükséges berendezések és a licencjog, valamint autóalkatrészek voltak. A szerződés megkötése után Széles várta, hogy ezeket a székesfehérvári Ikarus-telephelyre szállítsák. A megállapodásban azonban nem szerepelt a szállítás határideje, Ács pedig a mai napig nem szállította le az alkatrészeket és autókat.

Széles vallomásában közölte, hogy a meghiúsult szállítás és a tulajdonjog hiteles igazolása híján végül felszólították Ácsot, hogy fizesse vissza a kölcsön összegét, és felmondták a szerződést is. Ács viszont arról tájékoztatta Szélest, hogy a pénzt jelenleg nem tudja visszafizetni, az alkatrészeket és berendezéseket pedig nem kívánja beszállítani. A nagyvállalkozó így a rendőrséghez fordult.

Attól tartott, nem kapja vissza

Az Átlátszónak nyilatkozott Ács László, aki a magyarországi Zöldek Pártjának elnöke. Azt mondta, azért nem akarta Széles telephelyére vinni az alkatrészeket és a sportautókat, mert attól tartott, hogy később nem fog hozzájuk jutni. Úgy véli, hogy az üzletember egy értékes dolgot sokkal alacsonyabb áron akart megszerezni. Hangsúlyozta, hogy a szerződésben nem kötöttek ki határidőt a leszállításra, és szerinte a vita polgári peres eljárás keretében rendezhető lenne, nincs szükség büntetőeljárásra.

Ács egyébként azt is állította Szélesnek, hogy rendelkezik a Bontino típusú elektromos autók feltalálójának felhatalmazásával a sorozatgyártásra vonatkozóan, és ezek alkatrészei is fedezetként szolgáltak. Ugyanakkor Horváth Sándor László, az említett feltaláló azt mondta az Átlátszónak, hogy Ács úgy tárgyalt és zálogosította el az ő tulajdonát, hogy azt a sajátjaként tüntette fel, és úgy vett fel kölcsönt, hogy arról nem számolt be neki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.