Belföld

MET-gázüzlet: se a miniszterek, se a menedzserek nem emlékeztek semmire a bíróságon

24.hu
24.hu

2016. 10. 06. 13:23

A kulcskérdésre sem, hogy a nyugati vagy az orosz gáz volt-e olcsóbb a kérdéses időszakban.

Internetes portálokat és politikusokat is beperelt a MET nevű svájci központú, de magyar érdekeltségű cég, miután beszámoltak arról az éveken át zajló gázüzletről, amely komoly hasznot hozott számukra. A művelet lényege az volt, hogy az állami MVM leányvállalata, az MVMP a határ osztrák oldalán gázt vett a MET csoport egyik cégétől, majd a határ magyar oldalán ugyanazt a gázt eladta a MET egy másik cégének. Az üzletet végül az Európai Bizottság állította le – emlékeztet a 444.

Az Index pere már befejeződött az ügyben, azt a MET elveszítette. De beperelték az LMP-s Szél Bernadettet, az MSZP-s Tóth Bertalant, valamint a 444-et is. Szerdán a pécsi bíróságon a védelem által beidézett tanúk meghallgatásával folytatódott a MET Tóth Bertalan elleni pere.

Tóth és ügyvédje az összes olyan embert felvonultatták, akik részt vehettek az üzlet létrejöttében. A 444 beszámolójában azt írja, hogy megjelentek a tárgyalóteremben Fellegi Tamás és Németh Lászlóné egykori fejlesztési miniszterek, az MVM volt és jelenlegi főnökei, valamint olyan menedzserek, akik a MET-nél és az MVM-nél is megfordultak.

Érdekes, hogy az MVM és a MET menedzserei büntetőjogi felelősségük tudatában határozottan állították a bíróság előtt, hogy fogalmuk sincs olyan alapvető dolgokról sem, mint hogy a 2010-es évek első felében az orosz vagy a nyugat-európai földgáz volt-e olcsóbb Magyarországon. A miniszterek viszont arra nem emlékeztek, hogy miért írták alá az egész üzletet lehetővé tevő rendeleteket.

Némethné és Fellegi azt mondták, ők személyesen nem egyeztettek, csak aláírták a beosztottaik által előkészített rendeleteket. Fellegi azt mondta, az egyeztetés Bencsik János államtitkárhoz vagy helyetteséhez tartozott, Bencsik viszont az idézés ellenére sem jelent meg a tárgyaláson. Némethné arra a kérdésre, hogy mi alapján írta alá a rendeletet, annyit mondott, hogy „előkészítő anyagok alapján”, majd amikor rákérdeztek, mi volt ezekben, azt felelte, hogy „az aktuális helyzetnek megfelelő indokrendszer”.

A beszámoló szerint a tárgyalás gyakorlatilag bohózatba fulladt azzal, hogy a szóban forgó időszak legfontosabb energiakereskedelmi menedzserei nem tudták megmondani, hogy a nyugat felől behozott vagy az orosz gáz volt-e olcsóbb. Azt állították, hogy ezt csak szakértők tudhatják, noha ők voltak a főnökök az egész üzletben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.