Belföld

Diákok ezrei bukhatnak ki az iskolából

Ugyanaz lehet a végzetük, mint Schmitt Pálnak.

Megkezdődött az új tanév, eljött a dolgozatok szezonja. A diákokra pedig komoly veszélyt jelent, hogy nagyobb a kicsapás veszélye, mint valaha. Tanáraik magyar plágiumkereső rendszereket használhatnak. E programok a nem (vagy helytelenül) hivatkozott idézeteket fedezik fel a különféle szövegekben.

Elengedhetetlen lenne, hogy a diákok is tisztában legyenek azzal, mire kell figyelniük, de sokan nincsenek tisztában a plágium fogalmával. A tanulók többsége nem érti, az miként működik a gyakorlatban. Van, aki mindenféle forrás feltüntetése nélkül másol részleteket más dolgozatából, vagy nem tudja, hogy csak kis mennyiségű idézet átemelése engedélyezett.

Az sem közismert, hogy egy saját korábbi dolgozat sem hasznosítható újra, önmaga plagizálására ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint “rendes” esetben.

Arturas Vinckevicious, a plag.hu plágiumvadász képviselője szerint idén ősztől minden tanárnak elérhető plágiumkereső rendszerük.

„Noha a magyar jogszabályok megfelelőek, a gyakorlatban szinte képtelenség volt felfedezni a plagizálást a dolgozatokban. Most azonban már lehetséges, így mindenkinek nagy gondot kell fektetnie arra, hogy újratanulja a tudományos életre vonatkozó etikát.”

Szerinte sokszor még a tanárok sem rendelkeznek elég ismerettel, ezért nem is tudják rendesen felkészíteni tanulóikat, és igen sok a szabály, amely előírja, miként lehet szabályosan mást idézni. A plágiumvadász-rendszer nem csak a hagyományos plagizálást veszi észre, a programnak nem jelent akadályt az átfogalmazott idézetek felismerése sem. A kutatások szerint már annak van visszatartó ereje, ha egy tanárnak hozzáférése van valamilyen plágiumkereső rendszerhez.

Börtönt ígértek a plágiumért

Öt éve az oktatási államtitkárság szigorú büntetést ígért azoknak, akik pénzért írattak dolgozatot, plagizáltak. Arra kérték a felsőoktatási intézmények rektorait és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), hogy tájékoztassák a hallgatókat arról: bűncselekményt követ el, aki sajátjaként nyújt be más által készített diplomamunkát, és ez akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Az államtitkárság akkor arra reagált, hogy több sajtótermékben jelent meg hirdetés, amelyben ismeretlenek szakdolgozatok írására ajánlkoztak. Arra is volt példa, hogy álláshirdetésben toboroztak dolgozatírókat egyetemi hallgató ügyfeleknek.

Az oktatási államtitkárság hallgatóknak szóló figyelmeztetése után évekkel több iskolabotrány is napvilágot látott. Annak ellenére neveztek ki új igazgatókat, hogy azzal vádolták őket, vezetői pályázatukhoz mások szellemi termékét használták fel. Ezt volt, aki határozottan visszautasította, de bírálói is kitartottak a plágiumvád mellett. Arra is volt példa, hogy a Klik és a szaktárca is tudott a „szerzői jogi aggályokról”, csak azt nem tartotta kinevezés akadályának. Ugyanakkor a legmagasabbra Schmitt Pál jutott a magyar plagizátorok közül. A volt köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része ugyan kísérteties hasonlóságot mutatott egy bolgár kutató korábbi  tanulmányával, mégis summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik