Belföld

Komoly fordulat lehet a római-parti mobilgát ügyében

római-part (római-part, duna, )
római-part (római-part, duna, )

A római-parti mobilgát látványterve már egy jó ideje megvan, a gátrendszer (töltés + mobilgát) az eredetileg tervezett 2,7 km-nél 500 méterrel hosszabb lenne, a pünkösdfürdői töltéstől az Aranyhegyi-patakig húzódna majd.

Az Átlatszó viszont most azt írja, éles fordulatot vett Tarlós István kommunikációja a Rómaira tervezett mobil gát ügyében.

Tarlós szeptember elején már azt mondta,

az új MÁSZ-értékek ( mértékadó árvízszint ) problémákat keletkeztettek, amely problémákat, ha a tervező nem oldja meg, akkor fennállhat középtávon az úgynevezett hidraulikus talajtörés veszélye a nehezebb szerkezetek miatt, ami azt eredményezhetné, hogy a korábbinál sokkal nehezebb szerkezet előre meg nem mondható módon súlyosan károsodik, ami iszonyú kár lenne, egyben veszély is.

A titkolózás egyébként elég nagy, de a lap információ szerint olyan súlyos, talán megoldhatatlan műszaki/talajtani problémáról van szó, amit sem a tervező, sem a megrendelő nem láttak előre. A tervezőnek a szerződés szerint már három hónappal ezelőtt le kellett volna szállítania a beruházás megkezdéséhez szükséges vízjogi engedélyes tervdokumentációt

A lap szerint a gond az lehet, hogy

a megemelt MÁSZ miatt magasabbra kell tervezni a mobil gátat.

Így viszont már egy 4 méter magasságú mobil falnak közel tízszer akkora terhelést kell elviselnie, mint egy 2 méteresnek. Az alépítmény súlya viszont nem növelhető a végtelenségig, egy szint fölött ugyanis bekövetkezik a talajtörés. A földgátakkal szemben a mobil gát sérülése nem javítható, így, ha bekövetkezik a talajtörés miatti gátszakadás, következményei valóban katasztrofálisak lehetnek.

A projekt becsült költsége a városvezetés szerint már most 15 milliárd fölött jár. Az Átlátszónak a szakértők azt mondták, a legújabb talajtani vizsgálatoktól hátrálhatott meg a főváros. Valószínűleg erre utal a főpolgármester azon kijelentése is, miszerint lehet, hogy a főváros szerződést bont a tervezővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik