Belföld

Egy szavazáson már támogatták a kvótát kormánypártiak

Németh Zsolt, Hoffmann Rózsa és három másik fideszes is a kötelező kvóta pártján állt még tavaly, az Európa Tanács egy szavazásán. Az akkori határozatot most élesen bírálta Kövér László.

Még Hoffmann Rózsa is az igen gombra tenyerelt az Európa Tanács tavalyi egyik szavazásán a menekültek kötelező elosztásáról, közismert nevén a kvótáról – írja az Index Eurologus blogja. Au Európai Uniótól függetlenül működő, valódi hatalommal már szinte abszolút nem bíró szervezet el is fogadott egy olyan határozatot tavaly, miszerint „állandó, jogilag kötelező szétosztási rendszerrel” oldanák meg a válságot.

A közgyűlésen öt fideszes képviselő vett részt, mind az öten igennel szavaztak erre. Köztük volt Németh Zsolt külügyi parlamenti államtitkár és Hoffmann Rózsa volt oktatásügyi államtitkár is.

Hoffmann egy módosítóra is rábólintott, ami az elosztási rendszer kötelező jellegére utalt. A cikk kiemeli, hogy csak ajánlást tud megfogalmazni a szervezet, annak semmi jogi következménye nincs, de a mostani kormányzati kampány közepette különös történet ez.

Kövér tovább fűtötte a gyűlöletgőzöst

Közben Kövér László házelnök is beszédet tartott a tanács konferenciáján Strasbourg-ban. A migránsok hajóit is kilövetné, mondta még két nappal korábban Jászberényben, és a tavaly elfogadott tanácsi ajánlást is így kritizálta:

Amint az a titkárság egyoldalú és szélsőséges háttéranyagából kiderül, nem hiszem, hogy közelebb fogunk jutni a megoldáshoz.

Kövér egyvalamiben eltért a gyűlöletalapú kormányzati kommunikációtól: áldozatnak nevezte a migránsokat is, ahogy az európaiakat is. Miközben a szerinte zsarolással és jogi trükközéssel erőltett kvóta nem jó, addig konstruktív javaslatokkal is előállt, pl. a kibocsátó országokkal szomszédos államok támogatását említette.

Érdekes volt még Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkárának mondata, aki szerint a nagy pártok egyre inkább a szélsőségeseket utánozzák. Szerinte márpedig tartaniuk kéne a morális fölényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik