Belföld

Gyilkosság miatt ítélték el, a többség mégis neki szurkol – újra bíróság előtt a fagyállós gazda

Ismét bíróság elé kell állnia csütörtök délelőtt a fagyállós gazdaként elhíresült vácszentlászlói férfinak, aki 2013 őszén fagyállót kevert a meggyborába, amely elfogyasztása után egy ember – az italából lopó tolvaj – meghalt, ketten pedig rosszul lettek. A nem mindennapi ügyet a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja másodfokon.

Minden azzal kezdődött 2013 októberében, hogy tolvajok jelentek meg a gazda portáján. A vádirat szerint az áldozat október 10. és október 25. között négyszer mászott be a férfi kertjébe, hogy megdézsmálja a meggyborát. A “zsákmányból'” hat litert pénzzé tett, a szomszédjának adta el szerzeményét, egy részét pedig az apjának ajándékozta. Miután a gazda rájött, hogy nagyobb mennyiség hiányzik a italból, úgy döntött, megleckézteti a “hívatlan vendéget”, így október 24-én, a benzinkúton vásárolt 5 liter fagyállót, amiből 1-2 litert beleöntött a hordóba. Azzal tisztában volt, fagyállónak hallucinogén hatása van, illetve, hogy aki elfogyasztja, nagy valószínűséggel hányni fog.

A tolvaj már másnap feltűnt és vitt is a borból, amelyből adott az ismerőseinek is. Ketten enyhe lefolyású etilénglikol-mérgezést szenvedtek, a tolvaj azonban pár nappal később a kórházban meghalt. Róla kiderült, hogy fagyállós ital mellett dizájner drogot is fogyasztott. Ugyan a szer nem súlyosbította a mérgezést, de férfi az együttes hatásuk miatt részegnek tűnt, ezért rokonai elküldték aludni, nem hívtak hozzá időben mentőt.

Hét év börtön egészen másért, mint ami várható volt

Az ügyet első fokon a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalta, tettéért hét év börtönt kapott tavaly novemberben. Az első nem várt fordulat ekkor történt: bár a Pest Megyei Főügyészség halált okozó testi sértés miatt kérte a büntetés kiszabását, a bíróság végül több emberen elkövetett emberölés kísérletében, valamint több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a férfit.

Ráadásul eredetileg életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolták meg a borosgazdát, ezt a tárgyaláson felvett bizonyítás eredményeként módosították halált okozó testi sértés bűntettére, amit aztán szintén “lesöpörtek”.

Még az ügyészség is azt akarta, hogy ne büntessék meg olyan súlyosan

Két nappal később pedig az ügyészség lépte meg a váratlant: a Pest Megyei Főügyészség közleményt adott ki, amelyben azt írták, a vádlott javára jelentettek be fellebbezést a cselekmény téves minősítése és a büntetés enyhítése miatt Akkori álláspontjuk szerint a gazda „szándéka emberölés elkövetésére még eshetőlegesen sem irányult”, magyarán nem akarta, hogy bárki meghaljon.

Aztán mégis

De még ezután is történt meglepetés. A Fellebbviteli Főügyészség ugyanis visszavonta a fenti ügyészi fellebbezést és indítványozta, hogy – bár maradjon a hét év szabadságvesztés – a büntetésének végrehajtási fokozatát az ítélőtábla fegyházban állapítsa meg, vagyis, hogy a börtön helyett egy “keményebbnek” számító fegyintézetben kelljen leülnie a büntetését.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese utóbbi kapcsán áprilisban közölte, pártja módosítaná a jogos védelem szabályozását és függetlenséget adna a tárgyaló ügyészeknek.

 

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik