Belföld

Ausztria helyesbített, legfeljebb harminc kilométeren lehet kerítés

Ausztria nem száz kilométeres kerítést, hanem legfeljebb harminc kilométeres kordont húzna fel a magyar határnál, ha megindul a menekültáradat - mondta a burgenlandi rendőrségi szóvivő az MTI-nek csütörtökön, pontosítva azt a korábbi híradást, mely szerint Burgenland északi és déli részén 50-50 kilométeres kerítés építését készítik elő.

Helmut Greiner tájékoztatása szerint ahhoz hasonló terelőkordonok felállítását tervezik, mint amilyeneket a repülőtereken vagy nagyobb sporteseményeken használnak.

Elmondta: jelenleg mindössze tárgyalások folynak az érintett földterületek tulajdonosaival, akiknek nagy része beleegyezne abba, hogy a rendőrség szükség esetén négy kilométer széles szakaszon bérbe vegye földjüket, de vannak az ottlakók között szkeptikusok is.

Amennyiben a kétkedők miatt nem sikerül megegyezésre jutni, úgy több intézkedésre, például a hadsereg bevonásával végzett szigorított ellenőrzésre lehet majd számítani.

Greiner arról is beszélt, hogy az osztrák hatóságok szorosan együttműködnek a magyar szervekkel.

A szóvivő arról nem adott tájékoztatást, hogy jelenleg hány menekült érkezik a magyar határszakaszon Ausztriába.

Helmut Greiner az APA osztrák hírügynökségnek csütörtökön arról beszélt, hogy a felállított terelőkordon 2,5 méter magas lehet, és az emberek biztonságát garantálja majd.

Arról van szó, hogy az emberek a lehető leggyorsabban és biztonságosan tovább haladjanak

– mondta a szóvivő. Arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban Miklóshalma (Nickelsdorf), Szentkút (Heiligenbrunn) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) Nagysároslak (Moschendorf) környékén érkezett jelentés illegális határátlépőkről.

A szóvivő megemlítette, hogy Ägidius Zsifkovics kismartoni püspökkel továbbra sincs megállapodás. Mivel az egyházi elöljáró lelkiismereti okokra hivatkozva nem egyezett bele, hogy a burgenlandi Nagysároslakon (Moschendorf) található, egyházi tulajdonban lévő birtokon áthaladjon a tervezett kordon. Így várhatóan egy kis szakaszon hiányos lesz a felállítandó kordonos rész.

A burgenlandi-magyar határszakaszon április 25-től végeznek ellenőrzést, július 4-től pedig szigorították az átkelőknél tartott vizsgálatot. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik