Nagyvilág

Az osztrák szélsőjobboldal elnökjelöltjének túl kemény Orbán politikája

Szerinte addig nincs baj, amíg egy közösség tagjainak egy százaléka menekült, de ha tíz százalék a menekültek aránya, megjelenik az aggodalom.

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt államfőjelöltje, Norbert Hofer a német Bild című lapnak adott interjúban azt mondta: súlyos hiba lenne Ausztria távozása az Európai Unióból, de vannak rendkívüli helyzetek, amikor népszavazásra kell bocsátani az uniós tagság kérdését. Kifejtette, hogy bár ő az uniós csatlakozásról 1994-ben tartott referendumon a belépés ellen szavazott, de az esetleges „Öxit” szerinte komoly károkat okozna a gazdaságnak.

Abban az esetben viszont támogatná a népszavazást, ha például Törökországot felvennék az Európai Unióba.

Hofer kitért a menekültválságra is. Azt mondta, az osztrák segítőkész nép, amit az ’56-os magyar menekültek befogadásával is bizonyított, de ügyelni kell a mértékekre. Ha egy közösség tagjainak egy százaléka menekült, akkor nincs baj, de ha tíz százalék a menekültek aránya, megjelenik a kulturális önazonosság és a munkahelyek elvesztése miatti aggodalom, valamint a félelem az iszlamizációtól – vélekedett. Szerinte fennáll egy olyan erőszakos iszlám megjelenésének veszélye, amely nem választja el egymástól az államot és az egyházat „úgy, ahogyan mi itt Nyugaton”.

Az elnökjelölttől azt is megkérdezték, hogy Angela Merkelhez vagy Orbán Viktorhoz áll-e közelebb politikailag. Azt válaszolta, hogy szerinte a német kancellár jó politikát csinál, de ez alól kivétel volt az a kijelentése, hogy Németország megbirkózik a menekülthullámmal. A magyar miniszterelnökről pedig megjegyezte, hogy Orbán nagyon keményen fellép országa érdekeiért, de ő maga a nemzeti érdekeket lágyabban, barátságosabban akarja képviselni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik