Diverse Group of Students in Conference Room raising Arms up actively participating in Seminar Teachers Body on background
Belföld

Románia: súlyos gondjaik vannak a magyar diákoknak a román nyelvvel

24.hu
24.hu

2016. 07. 07. 15:24

Korábban a témában:

A román közeg hiányával és a sajátos románnyelvoktatás bevezetésének további késésével indokolják az illetékesek a képességvizsgán részt vett magyar diákok román nyelv és irodalomból szerzett gyenge eredményeit, írja a kronika.ro.

Az idei „kisérettségin” a nyolcadik osztályt végzett vizsgázók 75,1 százaléka, mintegy 111 ezer nyolcadikos szerzett átmenő jegyet.

Országos szinten román nyelv és irodalomból a vizsgázók 82,2 százaléka kapott átmenő jegyet, matematikából 67,4 százalékuknak, anyanyelvből pedig 90,8 százalékuknak sikerült ötösnél nagyobb jegyet szerezni.

A román eredmények a zömében magyarok által lakott megyékben lettek a leggyengébbek, a legrosszabb jegyek a székely megyékben voltak: Hargita megyében a képességvizsgán részt vettek 48,4, Kovásznában 34,9 százaléka nem írta meg az ötös átmenőt.

A magyar diákoknak többet kellene beszélniük vagy olvasniuk románul, akkor eredményesebbek lehetnek a vizsgákon, mondta a Krónikának Teodora Popescu, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium romántanára:

Ha nem beszélnek románul, nincsenek román barátaik, akkor valójában heti három-négy alkalommal 45 percet hallják, beszélik a nyelvet. Ez nem elég ahhoz, hogy meg is tanulják.

A romántanár szerint ezt bizonyítja az is, hogy a magyar gyerekeknek általában szegényes a román szókincsük, helytelenül írnak, és sokszor a kiejtésük is hibás.

A magyar pedagógusok szerint viszont a román nyelv sajátos oktatása könnyítené meg a magyar diákok helyzetét. Példának az angol nyelvet hozzák fel, állítják, a többségében magyarlakta vidéken élő diákok gyakran jobban beszélnek angolul, mint románul.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.