Eiffel Palace (magyar nemzeti bank, matolcsy györgy, offshore, eiffel palace)
Belföld

Gyűlnek a furcsaságok a jegybanki ingatlanvásárlások körül

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 07. 07. 10:11

A Magyar Nemzeti Bank ingatlanvásárlásainak furcsa momentumairól ír eheti számában a Figyelő. A jegybank 2013-ban és 2014-ben több ingatlant is vásárolt, a tranzakciók részleteit sokáig titkolták, ám a Kúria, illetve az Alkotmánybíróság határozatainak nyomán a hetilap megszerezte a vonatkozó dokumentumokat.

Négy ingatlanról kaptak információkat, ezek az Eiffel Palace irodaház, a tiszaroffi kastélyszálló, az Úri utcai, illetve az IPOSZ egykori, Kálmán Imre utcai székháza. Az Eiffel Palace esetében a Nagy és Trócsányi Ügyvédi irodán (ez Trócsányi László igazságügyi miniszter érdekeltsége) keresztül a KPMG tanácsadó cég, a többi három ingatlannál a békéscsabai székhelyű, de budapesti irodával is rendelkező Leszing Kft. végezte az értékbecslést.

Nem volt mód ellenőrizni

A Leszing ajánlatában azt rögzítette, hogy a 3000 négyzetméternél nagyobb épületeknél darabonként 2,8 millió forintért végzik el a munkát, ehhez képest az Úri utcai ingatlannál 6,850 millió forintot fizettek nekik a szakértői véleményért. A volt IPOSZ székháznál az ajánlatban szereplő összegnél szintén magasabb, 6,850 millió forint lett az ellenérték.

További furcsaság, hogy a Leszing Kft. forrásmegjelölés nélkül idézett a Wikipédiáról és az Építészfórumról az átadott 25 oldalas értékbecslésben. Szintén kritikára adhat okot, hogy a megbízott nem vállalt korlátlan felelősséget az értékbecslés során felhasznált adatok forrásaival és megbízhatóságával kapcsolatban, mivel “a teljeskörű ellenőrzésüket nem volt mód elvégezni”.

Az Eiffel Palace esetében a KPMG – figyelembe véve az “érdeklődő sajátos szempontrendszerét” – befektetési érték mint értékelési alap alkalmazására tett javaslatot, ez a szempontrendszer meglehetősen szubjektív a cikk szerint, a piacinál magasabb értéket mutathat ki.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.