Belföld

A Liget-projekt miniszteri biztosa szerint helyreállt a jogszerű állapot

A Ligetvédők kirakásával elhárult az akadály a Hungexpo-épületek bontása elől – írja Baán.

Mint korábban megírtuk, szerdán reggel rengeteg rendőr jelent meg a Városligetben, hogy kipakolják az ott táborozó Ligetvédőket. Ők az ellen tiltakoznak, hogy múzeumokat építtet a kormány a közparkba, ami a fák rovására megy – ezt az ötletet a Medián legutóbbi felmérése szerint a lakosság túlnyomó része sem támogatja.

Tüntessenek máshol

Délután Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa közleményt adott ki, amiben azt írja, „helyreállt a jogszerű állapot” a Városligetben, és minden akadály elhárult a használaton kívüli Hungexpo-épületek bontása elől. Az intézkedés Baán szerint nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, ezt gyakorolhatják a Városliget azon területein, amelyek nem építési, bontási vagy munkaterületek. Önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetnek nevezte a lebontandó irodaházak „megszállását”.

Baán közölte: a Ligetben található romok által eddig elfoglalt terület kisebb részén épül a Magyar Zene Háza, és az eddig elzárt tízezer négyzetméternyi terület legnagyobb részét zöldfelületként kapják vissza a Liget látogatói. A miniszteri biztos azt írta: 2019-re megújul a park teljes zöldfelülete és annak aránya a Városligeten belül a jelenlegi 60-ról 65 százalékra növekszik.

Azt is jelezte, hogy az Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik.

Nem nő fa

Korábban a Ligetvédők a Közlekedési Múzeum átépítése kapcsán azzal érveltek, hogy nem lehetséges a „zöld felület” növelése úgy, hogy 300 ezer tonna betont öntenek be a Városligetbe, 9000 négyzetméteres föld alatti kiállítótermet és 8000 négyzetméteres mélygarázst terveznek a Közlekedési Múzeum helyére. Szerintük nyilvánvaló, hogy a kiállítóterem és a mélygarázs fölött többé nem fognak fák nőni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik