Belföld

Feljelentik a Ligetvédők az ellenük intézkedő rendőröket

A budapesti rendőrfőkapitánytól azt kérik a ligetvédők, függessze fel a „Kubatov-bandával” összejátszó rendőri vezetőket.

Csütörtökön este reagáltak a Ligetvédők a Városliget Zrt. sajtótájékoztatójára. Szerintük a társaság szisztematikusan hazudik a budapestieknek arról, hogy „nő a zöldfelület a Városligetben”.

Úgy vélik, ez nem lehetséges úgy, hogy 300 ezer tonna betont öntenek a parkba, 9000 négyzetméteres földalatti kiállítótermet és 8000 négyzetméteres mélygarázst tesznek a Közlekedési Múzeum helyére. Azt írják, nyilvánvaló, hogy a kiállítóterem és a mélygarázs fölött nem fognak többé fák nőni.

A tervekre és a „hazug propagandára” eddig nagyjából 15 milliárd forintot költöttek el, amiből már rég fel lehetett volna újítani az egész Városligetet az épületek nélkül – állítják.

A Ligetvédők szerint az elmúlt napokban történtek megmutatták, hogy a budapesti rendőrség a tisztességtelenség útjára lépett. Szerintük a Városliget Zrt. állításával ellentétben nincs engedélye a Közlekedési Múzeumnál bontást végző cégnek, az erről szóló építésügyi határozatot ugyanis hirdetményi úton közzé kellett volna tenni többek között Zugló honlapján. Ilyen határozat nem fellelhető – írják. A Városliget Zrt. az ügyben beadott közérdekű adatigénylésre sem válaszolt.

Arra is kitértek, hogy az építési területen kötelező lenne kirakni egy építési táblát az engedély számával, és annak a személynek a megnevezésével és elérhetőségével, aki az építkezés szakszerűségéért és biztonságos lebonyolításáért felelős. Ezzel szemben szerintük most a biztonsági, munkavédelmi és környezetvédelmi előírásokat felrúgva, felelős szakmai vezetés nélkül zajlik az engedély nélküli tevékenység. Követelik, hogy bontsák le a kerítést, és függesszék fel a munkákat, amíg a jogi helyzet nem tisztázódik.

A Ligetvédők jelezték: feljelentést tesznek intézkedés elmulasztása, indokolatlan és szakszerűtlen kényszerítő intézkedések végrehajtása, tájékoztatási kötelezettség elmulasztása, a közrend fenntartásának és helyreállításának elmulasztása miatt, a vasárnaptól keddig a XIV. kerületi Közlekedési Múzeum környékén intézkedő valamennyi rendőri egységgel szemben.

Jelezték: tisztában vannak azzal, hogy a kerítés ledöntése egyéni felelősségre vonást vonhat maga után, de ettől a tüntetés nem veszítette el békés jellegét, a demonstrálók mindvégig békésen tiltakoztak, őket viszont erőszakkal távolították el a hatóságok. Az elmaradt, illetve indokolatlan és indokolatlanul erőszakos rendőri intézkedések több aktivista személyi sérüléséhez vezettek – közölték.

A Ligetvédők követelik a budapesti rendőrfőkapitánytól, hogy függessze fel azokat a rendőri vezetőket, akik „a Kubatov-bandával” (a kopasz, kigyúrt biztonságiakkal) összejátszva, a jogi helyzetről meg sem győződve szétoszlatták a budapesti polgárok bejelentett demonstrációját, amellyel egy vélhetően illegális területfoglalást próbáltak megakadályozni. A gyülekezési szabadság megsértése bűncselekmény – jelezték.

Az aktivisták közölték: a rendőrök jogsértő magatartására többször felhívták a jelenlévő rendőri vezetők figyelmét, amire az volt a válasz, hogy tegyenek feljelentést, illetve ezzel nem áll módukban foglalkozni. A Ligetvédők jogi szakértői szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy érzékelték a törvénysértéseket, de nem tettek ellenük semmit. A rendőrségi eljárásokra jellemző volt, hogy amint a kamerák kereszttüzéből kikerültek a rendőrök, olyan dolgok történtek, amit egy jogállamban nem tűrhetnek a közrendet védelmező rendőrségtől – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik