Belföld

Egyre többen szorulnak ki az orvosi ellátásból

A magyar lakosság öt százalékának már saját háziorvosa sincsen, és az üres praxisok száma egyre nő, írja a Népszabadság. Áprilisban már körülbelül 260 olyan körzet volt, ahol legalább fél éve nem dolgozott állandó orvos.

A legrosszabb helyzetben a szegényebb rétegek vannak, ők egyre inkább kiszorulnak az ellátásból. 2012-ig minden jövedelmi osztályban nőtt azok száma, akiknek már nem jutott megfelelő ellátás, azóta viszont már csak a legszegényebb ötödnél romlik a helyzet. Náluk viszont folyamatosan.

A magyar egészségügyben egyre több teher hárul a családokra, évi 200 milliárd forintot fizetnek a háztartások, míg az állam ugyanerre a szolgáltatásra 275 milliárdot költ.

Van olyan, ami 20 éve nem változott a magyar egészségügyben, ilyen például a hálapénz. Az orvoslátogatások ötödében történik “informális fizetés”, írja a lap.

Az anyagi helyzeten kívül más gátja is van annak, hogy valaki normális orvosi ellátást kapjon, ilyen lehet például a fogyatékosság vagy a rokkantság. Ma Magyarországon egy tolókocsival közlekedő nőnek például esélye sincs emlőszűrésre elmenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik