Belföld

Pénz nélkül is gyorsabban juthatnak ellátáshoz a rákbetegek

Kaposváron életet is menthet az új eljárás.

A Magyar Idők emlékeztet rá, hogy Magyarországon a legtöbbször még mindig hónapokig tart egy daganatgyanús beteg kivizsgálása, ellátása, de Kaposváron egy páciens maximum egy hónapon belül teljes körű diagnózist kap, két héten belül a kezelését is megkezdik. A Kaposi Mór oktató kórházban nemrég a rákbeteg-ellátásban teljesen új modellt vezettek be, amely pluszforrás bevonása nélkül, pusztán szervezéssel képes javítani az ellátás minőségén, eredményességén.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tavalyi elemzése szerint Magyarországon éves szinten mintegy 200 milliárd forintot fordítanak onkológiai ellátásra, de a pénzt nem hasznosítják kellően hatékonyan. A folyamatosan növekvő kiadások ellenére KSH adatai szerint az elmúlt ötven évben 48 százalékkal nőtt a rákos megbetegedések okozta halálesetek száma. A helyzet uniós összehasonlításban is drámai: míg az EU-ban százezer lakosból átlagosan csaknem 167-en haltak meg rákban 2010-ben, addig Magyarországon majdnem 239-en.

Az okok között szerepel, hogy a magyarok nemcsak szűrésre nem járnak, de ha már panaszunk van, akkor sem mennek időben orvoshoz. De azt is okként rögzítették – erre jöttek rá Kaposváron -, hogy a daganatos betegek ellátása, a kiszűrésüktől a kivizsgálásukon át a kezelésükig nem alkot egységes rendszert. Ennek következtében pedig a betegek hetekig, hónapokig várnak nemcsak a kezelésre, hanem már a kivizsgálásra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik