Belföld

Az Etele téren épülhetne a budai „szuperkórház”

Az államtitkár szerint vidéken jobb az ellátás, ott legalább öt ilyen intézmény van, míg a fővárosban egy sem.

Az Etele téren alakítanának ki állandó ügyeleti ellátást biztosító, 800-1000 ágyas „szuperkórházat” – erről beszélt az egészségügyi államtitkár kedd reggel az M1-en és a Kossuth rádióban.

Ónodi-Szűcs Zoltán kifejtette: vidéken legalább öt „szuperkórház” van, ahol az év minden órájában, minden szakterületen van ügyeleti ellátás, de Budapesten egy ilyen sincs. A fővárosi egészségügyi ellátás átalakításának legfontosabb célja, hogy a kapacitásokat úgy szervezzék újra, hogy a lehető legjobban szolgálják a lakossági igényeket – közölte.

Ennek része, hogy egyes ellátási egységeket átvisznek, de ez „a rosszabból a jobba” való költözést jelenti majd – magyarázta az államtitkár. Szerinte Budapesten három vagy négy „szuperkórházra” lenne szükség, egyre Észak-Pesten, egyre Dél-Pesten, emellett Budán az Etele tér környéke látszik megfelelőnek erre a célra, mert jól megközelíthető, P+R parkoló, buszpályaudvar, metróállomás és vasútállomás is van a közelében, illetve rendelkezésre állnak üres telkek.

A negyedik „szuperkórház” ideális helyszíne az épülő M0-s körgyűrű északnyugati nyomvonalának közelében lenne, mert az Etele téri centrum megközelítése a közép-budai hegyekből nehézkes.

Az államtitkár elmondta: a kormány még nem döntött a szükséges forrásokról, de az biztos, hogy 200-350 milliárd forint közötti összegre van szükség a következő négy évben, hogy a vidéki ellátás színvonalát a fővárosban is elérjék. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik