Belföld
Soft focus hand is a popular area of saline and intravenous medications to patients.

Nem kell új szuperkórház, a rohadó régieket kell visszarántani a szakadék széléről

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 04. 28. 07:04

Kell új szuperkórház Budapestnek vagy a meglévő kapacitásokat kellene megerősíteni, a hatékonységon kellene javítani? A szakma szerint teljes a káosz a tárgyalóasztaloknál, forrásaink jóval nagyobb költségekről beszélnek, mint a kormányzati kommunikáció. Egészségügyi közgazdászt kérdeztünk.

Napok óta azt rágja a sajtó, hogy lesz-e új szuperkórház a fővárosban. A legfrissebb információk szerint még egyáltalán nem biztos, hogy nem. Az egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaság konferenciáján az újságíróknak arról beszélt, hogy az Inforádióban elhangzott szavait nem megfelelően vágták össze, nem állított olyat, hogy egészen biztosan nem alakítanak ki új intézményt.

Ónodi-Szűcs Zoltán megszólalásaitól függetlenül azt állítják a 24.hu ágazati döntésekre rálátó forrásai, hogy a fővárosi fejlesztések kapcsán óriási a káosz az Emmi-ben és a tárgyalóasztaloknál is. Több, félkész, inkább ötletszerű felvetés párhuzamosan van napirenden – bár a jövő évi költségvetést már elfogadták. A fővárosi átalakításokkal kapcsolatban megkérdeztük a Magyar Kórházszövetséget, ők jövő hét szerdán esedékes elnökségi ülésük után közlik álláspontjukat.

De valóban szükség lehet egy új kórházra? Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint nem.

Még egy kicsit több is a kórházi ágy a fővárosban, mint szükséges lenne, viszont a kórházak katasztrófális állapotban vannak. Nem lehet megtenni azt, hogy egy bizonyos körzet lakóit favorizáljuk, építünk nekik 50-80 milliárdért egy kórházat, a többieket pedig a lerohadt állapotok között hagyjuk. Még akkor is bőven elég az ágy, ha figyelembe vesszük, hogy a kapacitás 40 százalékát nem helyi betegek, hanem a Pest és más megyékből érkezők teszik ki

-állítja a szakember, aki hozzáteszi: bízik abban, hogy a kormány – szemben a Fidesz frakció tavalyi bejelentésével – a három centrum kialakítására vonatkozó államtitkársági javaslat mögé áll, a szakmai realitásokra ugyanis ez egy átgondolt, megvalósítható válasz lenne.

Az elmúlt 5-10 évben annyit fejlődött az orvosi technológia, hogy jóval kevesebb ágy is elég, a meglévő kapacitások funkcionális elosztása és a hatékonyság növelése a kulcskérdés.

De mi is az a kiemelt centrum? Sinkó Eszter szerint három olyan kórházat kell elképzelnünk, amelyek  minden szakmai profilt magukba foglalnak és sürgősségi centrumként is működnek, a többi intézmény – decentrum – pedig segíthetné a munkájukat. Értesülései szerint ezt a forgatókönyvet a szakma is támogatja.

Akár hat sürgősségi központra is szükség lehet

A 24.hu a területre rálátó szakmai forrásból úgy értesült, hogy az új szuperkórház ötletét szakmai platformokon gyakorlatilag elvetették, egyelőre több koncepció is szóba került a fővárosi sürgősségi ellátás átalakítása kapcsán: vannak, akik kiállnak a 3 sürgősségi intézmény megerősítésének terve mellett, mások négy, a legvégletesebb szempontot képviselők azonban 6 központ kialakításáért lobbiznak. Vidéken 400 ezer emberre jut egy sürgősségi központ, ahhoz, hogy ugyanezt az arányt Budapest és az agglomeráció lakosságát tekintve tartani tudják, valóban szükség lehet hat centrumra.

 

A legszerényebb elképzelés, a három kórházat érintő 240-310 milliárd forintba kerülhet. Csak összehasonlításképpen: a jövő évi költségvetésben összesen 165 milliárd forintot szánnak az ágazatra.

 

A három gerincintézmény a Szent János Kórház, a Honvéd Kórház, illetve az Egyesített Szent István és Szent László Kórház lehet kiegészítve a szintén a Nagyvárad téren található Heim Pál Gyermekkórházzal és az egyetemi klinikákkal. Nehézséget okozhat egyes intézmények megközelíthetősége, szakmai körökben felvetődött , hogy a Szent János kórháznál annyira katasztrofális a közlekedés, hogy komolyabb infrastrukturális átalakításokra is szükség lenne.

Sinkó Esztert megkérdeztük arról, hogy valóban indokolt lenne-e hat centrum kialakítása. Az egészségügyi közgazdász úgy látja: szakmai szempontból akár igen, ám hat nagysúlyú intézménynél már kórházak bezárása, kapacitáscsökkentés is szóba kerülhetne, ez pedig palotaforradalomhoz vezetne a fővárosban, így kevés esélyt lát erre.

Kérdéseinket elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az államtitkárság azonban a már ismert tényeket ismételte el, miszerint

a főváros egészségügyi fejlesztésével kapcsolatosan a kormány hamarosan döntést hoz arról, hogy egy új kórház építésére kerüljön sor vagy a kapacitások bővítésével három-négy súlyponti kórház fejlesztése történjen.

További tájékoztatást majd a kormány döntését követően adnak.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.