Belföld

Ősszel fogja benyújtani a Fidesz az új választási törvényt

A tavaszi ciklusban már nem, de az ősszel várhatóan benyújtja a Fidesz a választási törvény módosítására vonatkozó javaslatát – közölte Gulyás Gergely, a párt frakcióvezető-helyettesére hivatkozva a Magyar Hírlap hétfői számában.

A napilapnak nyilatkozva a kormánypárti politikus elmondta: a módosítás elsősorban a külhoni magyarok választási regisztrációját és a pártok kampányfinanszírozását érintené. Mivel a külhoni magyarok regisztrációja tíz évre szól, előfordulhat, hogy időközben elhunyt választóknak is küldenek szavazócsomagot. A hiteles külhoni választói névjegyzék megoldásaként felvetődött, hogy a választásra korábban regisztrálók kapjanak egy adatlapot, amelyen jelezhetik adatváltozásaikat, illetve megerősíthetik regisztrációjukat – ismertette Gulyás Gergely.

A módosítás másik sarkalatos pontjaként a pártok kampányfinanszírozását említette a fideszes politikus, aki azt javasolja, hogy a kétszázalékos eredményt el nem érő pártok – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – fizessék vissza az állami támogatást.

A külföldön tartózkodók levélben szavazását azonban nem érintené a fideszes javaslat, ugyanis – mint Gulyás Gergely elmondta – az Alkotmánybíróság döntése után ezen a szabályon nem akarnak változtatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik