Belföld

Ott találtak szenet az új tizedikes tankönyvben, ahol nem is volt

Hemzseg a hibáktól a tizedikesek uniós támogatásból készített történelem tankönyve – írja a nol.hu. A Történelemtanárok Egylete szombaton mutatta be azt az elemzést, amelyben ízekre szedték a művet.

A lap beszámolója szerint a térképek és az ábrák jelentős része hibás, elrajzolt, olyan témák hiányoznak belőle, amelyeket viszont az érettségin is számon kérhetnek a diákoktól.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben (OFI) készült könyvben például az szerepel, hogy a Duna–Tisza közén szénmezők húzódnak pedig a térképen megjelölt területen soha nem találtak szenet, legfeljebb 80 kilométerrel nyugatra, a Mecsekben. És ott sem barnaszenet, hanem feketét és lignitet.

Az 57 térképből csak 13 problémamentes, de az egylet szerint az ábrákkal, képekkel is akad gond: például a Magyarország nemzetiségeit és viseletüket bemutató képen németeknek titulálják a magyarokat.

A szakemberek egyébként alaposan és hosszan sorolták a hibákat: 92 oldalon át elemzik a 223 oldalas tankönyvet, még azt is kiszúrták, hogy rossz irányba mutat néhány nyíl az egyik ábrán.

Az OFI visszautasította a TTE kritikáit. Szerintük az tudatos és manipulatív kísérletnek tűnik a tankönyv készítőinek politikai lejáratására. Miklósi László, az Egylet elnöke a szombati rendezvényükön visszautasította ezt a vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik