Belföld

Alcsút, Felcsút, kisvasút, nagyvasút, ez itt a mikrofonpróba!

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2016. 05. 19. 18:01

Olyan minikonferencián jártunk, ahol tök komolyan így tesztelték a hangosítást. Szocik a malomban, liszt nincs, terítéken a menstruáció. Van még mit tenni, kedves elvtársak!

Minikonferenciát tartott ma az MSZP-ből még a Mesterházy-érában kiebrudalt nagy öregek alapította Deák Ferenc Kör; a szervezet éceszgéberei Lendvai Ildikó (mint ész) és Szekeres Imre (mint szervező).

Ha Sas József a meghívottak listájára került volna, azt mondaná, ez itt az elcsapott élcsapat, de persze nem került, ettől még, vagy tán pont ezért remekül szórakoztunk.

“Van két fontos kérdésünk: milyen ma Magyarország, és milyen Magyarországot szeretnénk?” – ez a konferencia témája, a helyszín pedig az egykori ferencvárosi malom indusztriális hangulatú rendezvényterme.

A szakértői pézsé – 24.hu / Neményi Márton

Természetesen panelekre oszlott a találkozó, miként szokás ez minden komoly szellemi kempingezésen.

Az első etap: KÖZállapot panel

Az elemző Pulai András azt a közhelyet bontotta ki, hogy zsákutca a rendszerváltozás. Amire Lakner Zoltán politológus azt mondta, hogy tényleg zsákutca, majd azon szomorkodott, hogy a bal még addig sem jutott el, hogy tagjainak közös álmai, közös politikai céljai, pláne közös politikai cselekvése legyen.

A víziókat elő kell állítani –

ez a lakneri esszencia.

24.hu / Neményi Márton

A vízió Pulai számára is hívószó.

Az az önellentmondásnak tetsző idea jutott róla eszébe, hogy a szocik között sokkal több vízióképes politikust találni, mint azt a közvélemény gondolná, bár ezek a vízióképesek sem jeleskednek sem a víziók kitalálásában, sem azok felépítésében.

Meló

Pulai olyasmit ért vízió alatt, mint amikor Orbán kitalálta, hogy állampolgárságot ád a határon túli magyaroknak, melózott rajta bő egy évtizedet, aztán egyszer csak megcsinálta. Értsd:

A munka a politikában sem spórolható meg.

Így foglalta össze a lényeget Pulai, miközben mi azt rögzítettük, hogy a közönség soraiban ülő aktív balos politikusok lejegyzetelik ezt az ordas közhelyet.

Tetszik érteni? Azt jegyzetelik le, hogy melózni kell. Bár legalább jegyzetelnek.

24.hu / Neményi Márton

Szó esett a szegénységről, mellyel kapcsolatban Lakner azt a meglepő kijelentést tette, hogy a nyomor felszámolását tán nem is minden politikai erő akarja, következésképpen a balnak a korábbinál „sokkal tudatosabban egyenlőtlenségcsökkentő politikára kell berendezkedni”.

Lakner előhozta a választási matekot, konkrétan azt, hogy:

Soha többet nem lesz együtt a 2002-es vagy a 2006-os szavazótábor.

Amihez Pulai annyit tett hozzá, hogy – adatai szerint – az MSZP a lakótelepeken rengeteg szavazót veszített, a városközpontokban, „relatív polgári területeken” viszont nyert.

Szentek, őrültek

Ahogy illik, a közönség is hozzászólhatott a panelekhez.

24.hu / Neményi Márton

Kovács László exkülügyminiszternek az egykori NDK kvázi többpártrendszere jutott eszébe Orbán Viktor centrális erőteréről, Komjáthi Imre edelényi elégedetlen éhségmenet-szervező pedig arról számol be, hogy vidéken „kőkemény feudális rendszer alakult ki”, a polgármesterek „kőkeményen kiskirályok”, a közmunkával fogják az embereket, és ebben a helyzetben a győzelemhez,

Szent őrültekre van szükség a szocialista pártban! Van még mit tenni, kedves elvtársak!

24.hu / Neményi Márton

Komjáthi mellett az egészségügyes Kökény Mihályból is felbugyogott a munkásmozgalmi szókészlet:

A hálapénz miatt fortélyos félelem igazgat!

Így fogalmazott az egykor tárcafő politikus.

Lokális plafon

A verbalitás – hittük ekkor – Lázár András hozzászólónál ért kombatáns csúcsra. Lázár úgy vélte, csak „kataklizma” árán lehet kijutni az orbáni zsákutcából, de hogy a kataklizma konkrétan mit jelent, nem derült ki.

A tekintet csillogása alapján mi az Auróra bevetését, legalábbis annak határozott igényét vizionáltuk.

24.hu / Neményi Márton

A reakciókra reagáló Pulai a forradalmi hangulatot érzékelve mutatott irányt a balnak:

A választók többsége nem racionális lény, érzelmekkel lehet megnyerni politikai vitákat, építeni kell az érzelmekre, ez politikai feladat.

Meglehet, igaz ez az állítás, de kimondva kicsit erős.

Lakner Zoltán árnyalta is a Lenin-kompatibilis képet:

Arra viszonylag nehéz rábeszélni egy politikai közösséget, hogy figyelj, legyenek már érzelmeid… A legfontosabb az, hogy egy újabb változás ne kataklizmában következzen be.

24.hu / Neményi Márton

A második, a „KÖZgazdasági panel”-ben Márton Roland MSZP-alelnök onnan dobbantott, hogy a rendszerváltáskor remélt gazdasági felzárkózás nem következett be:

A bérek sehol sincsenek a nyugati jövedelmekhez képest.

Mózer Péter szociálpolitikus ezt azzal fejelte meg, hogy egyelőre semmi esély csökkenteni a távolságot, ráadásul működőképes szociálpolitika sincs menteni a leszakadókat.

24.hu / Neményi Márton

Andor László volt uniós biztos szerint 1996-tól ugyan akadt tíz jó, felzárkózó, dagadó GDP-t hozó éve a magyar gazdaságnak, csakhogy a bér ebben az időszakban sem nőtt, amitől az ország ugyan versenyképesebb lett, ám az életszínvonal stagnált.

Na most akkor emeljük a béreket vagy ellenkezőleg, csökkentsük, hogy jöjjenek ide a bérmunkaéhes multik?

Szörnyszülött kapitalizmus

Mózer Péter szerint bérben versenyezni értelmetlen olyan konkurensekkel, mint Kína, inkább „komoly pénzt kéne feccölni a humánerőforrásba”, a tudásalapú társadalomba.

Hogy mindezekkel szemben mi a valóság, arról a székesfehérvári Márton Roland beszélt.

A politikus a minap saját városában ült be egy konferenciára. A “teljes fehérvári burzsoázia” jelenlétében valaki arról számolt be, hogy Kínában az elmúlt fél évtizedben négyszázötven százalékkal nőttek a bérek, mire a Videoton ott ülő egyik vezetője lelkendezni kezdett: ha ez így megy tovább, a kelet bér terén megelőzi Magyarországot, ami megrendeléseket fialhat egyebek mellett a Videotonnak.

Na, ez a pálya.

24.hu / Neményi Márton

Mózer reakciója:

A kapitalizmus szörnyszülött.

De azért van némi remény, mert ezt a szörnyszülöttet a világháború utáni nyugat a jóléti államokkal úgy-ahogy megszelídítette.

És rögzítsünk valami fontosat: Bitó László (ki úgy általában majdnem Nobel-díjas professzor, itt sima hozzászóló) szerint az emberi méltóságot, a szolidaritást kell zászlajára írja a bal:

Az apátiát kell legyőzni, nem a szegénységet.

Gondolat, ravatal

És jött a a harmadik, a KÖZélet panel.

Új hang, kicsit több szenvedély –

a zárókerekasztalt mediáló Tüttő Katalin pártelnökségi tag vezette fel így a finiselő triót.

Az MSZP a harminc év alattiak számára láthatatlan. Te hogy vettél bennünket észre? –

kérdezte Tüttő a Független Diákparlament szóvivőjét, Kálovics Enikőt. Aki a következőképpen hálálta meg a vicces megszólítást:

Mennyi jó fej és karizmatikus ember van az MSZP-ben! Vajon miért nem ők vannak a frontvonalban?

24.hu / Neményi Márton

Kálovics Enikőről megtudtuk, hogy a jövőben is nagyon szeretne közélettel foglalkozni, és azt is megtudtuk, hogy nem tetszik neki a macsó társadalom, melyben „a férfi mindig feljebb való, mint a nő”, meg azt is megtudtuk, hogy írt egy tanulmányt, melyben arra jutott, amíg ilyen kormánya van az országnak, mint a mostani, addig nem lesz több nő a politikában.

Idézünk tőle:

Ha mi fiatalok nem teszünk semmit, akkor ki fog? Nekünk kell kezünkbe venni a dolgokat.

Még egyet idézünk:

Jaj, istenem, annyi a gondolatom, hogy nem tudom összefoglalni.

Még szerencse, hogy a panelben szintén szerepet kapó Papp Réka Kinga közírónak is volt sok gondolata, ráadásul ő össze is foglalta ideáit, miután Tüttő Katalin kissé felelőtlenül kérdezte tőle, mit tanácsolna, ha őt kérnék fel a szocik Habonyának.

24.hu / Neményi Márton

Papp Réka Kinga válasza:

Ne tessék kormányzásra készülni és ne tessék két évre tervezni, hanem nyolc meg tíz évre tessék tervezni! Mert egy balos párt hosszú távra tervez.

Papp Réka Kinga tudja, milyen a modern baloldal, sőt látott már “cikkfolyamot arról, mi a franc az a baloldal”, de azt…

…sokkal kevesebben olvasták el, mint hogy Habony Árpád mit csináljon a jó édes anyjával a ravatalon, nyilván.

Összemenstruált kamera

A három nő jól megértette egymást, egyedül azon különböztek össze kissé, hogy kell-e női kvóta a politikában. Kálovics Enikő szerint nem, Tüttő Kata szerint nagyon is igen, Papp Réka Kinga pedig ironikusan férfikvótát szeretne.

24.hu / Neményi Márton

Az utolsó fél óra döntően Papp Réka Kingáé volt. A közíró részt vesz forgatásokon, egy a férfi-nő viszonyt illusztráló élménye ehhez kapcsolódik.

Dokumentumfilmes stábokban nem tudták elképzelni, egy nőnek ott mi keresnivalója, de két-három éven belül fordultak a nemi arányok, és végre a férfiak felfogták, hogy ha két nő van egy stábban vagy három, azok sem fogják összemenstruálni a kamerát, teleszülni az autót azonnal… Nem tudom, mitől lehet még félni, hogy körömlakkal kipingálják a visszapillantó tükröt vidéki forgatáson?

Papp Réka Kinga úgy látja, a munka világában a nők viszik a vállukon a projekteket, a férfiak meg kiállnak beszélni és fényezik magukat a nyilvánosság előtt.

Kislányok, kisfiúk

A panelszereplők alaposan körüljárták az azonos munkáért azonos bért kérdést. Kálovics Enikő azt fejtette ki, hogy a férfiak átpasszolják az otthoni, „nem fizetett munkát” (gyerekkel foglalkozás, házi munka) a nőkre. Papp Réka Kinga olvasatában ez úgy néz ki:

apa nem mosogat, hanem megveszi a mosogatógépet, de nem megy tovább a pelenkázóig, ezzel, vagyis pénzzel, ráadásul a közös családi pénzzel váltja ki az otthoni munkát.

Papp Réka Kingának van egy kislánya, ennek kapcsán intézte a következő kérést, vagy inkább felszólítást a jelenlévőkhöz, s rajtuk keresztül a nyilvánossághoz:

Az óvodában, lécci, ne vegyétek ki a lányom kezéből a kisautót!

24.hu / Neményi Márton

Papp Réka Kinga szerinte tréning kéne arra, ne fordulhasson elő, hogy a kisfiúk már az óvodában túlbeszéljék a kislányokat, mert ma az van, így Papp Réka Kinga, hogy amikor csendesen szól egy leány, a fiú, ha épp mondanivalója van, levegőnek nézi a gyöngébbik nemet, és így már csemetekorban rögzülnek a fals szerepek. Papp Réka Kinga szerint ha a pedagógusokat nem KDNP-s szövegekkel izélgetnék, hanem képeznék, segíthetnénk e méltatlan helyzeten.

Feminista szakáll – ezt az összefüggést tessék megjegyezni

Papp Réka Kinga gyakran találkozik szexizmussal, erre az alábbi történetet hallgathattuk meg.

Emlékszem, hogy néztek rám a férfiak, amikor kiderült, hogy videót vágok, meg kamerát kezelek, nézték, hogy hol hordom a szakállamat… Hogy egy nagyon primitív példával éljek: nem azért vagy intelligens, mert lefekszem veled, hanem azért fekszem le veled, mert intelligens vagy. Jó? Ezt az összefüggést tessék megjegyezni.

Papp Réka Kinga elmesélte, a Népszabadságban, gyakornokként kezdte újságírói karrierjét, és azzal szembesült, hogy a lapnál húsz-harmincezer forinttal kevesebbet keresnek a nők, mint a férfiak, ami „a főszerkesztőt nem érdekelte, mert ő négyszer annyit keresett”, de aztán szóltak annak a főszerkesztőnek, s orvoslódott a baj. Tanulság: szólni kell. Ahogy a pasik teszik.

A férfiaknak van szájuk, ezt folyamatosan érzékeljük, mert mindig a szavunkba vágnak.

És ezzel lényegében véget is ért a Deák Ferenc Kör kongresszusa.

24.hu / Neményi Márton
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.