Belföld

Kiss László: Vannak dolgok, ami elől nem menekülhet az ember

Az RTL Klub csütörtöki esti Híradójának különkiadásából kiderült: Gyárfás Tamás kereste meg Takáts Zsuzsannát, hogy Kiss László bocsánatot szeretne kérni tőle. A MÚSZ elnöke és Hargitay András, az úszók új szövetségi kapitánya beszélgetett vele először.

Ott feküdtem megalázva, kiterítve, és ő ott állt a ajtóban, kezében a fürdőgatyával, visszanézett, és a szemében láttam, a mai napig nem felejtem el >>mit csinál ez a nő, miért nem tud felkelni?<<. Megalázó tekintet volt, beleégett a lelkembe és a retinámba

– idézte fel Takáts Zsuzsanna.

Kiss László felesége kíséretében, egy csokor virággal a kezében érkezett Takáts Zsuzsanna ügyvédjének irodájába.

Nem a 21 éves, hanem a 75 éves Kiss kér most bocsánatot

– mondta.

Takáts Zsuzsanna erre azt felelte, erre volt kíváncsi, hogy a 21 éves Kiss is “ott áll-e”, vagy csak a 75 éves. Méltányolja, hogy Kiss felkereste a bocsánatkéréssel, el tudja képzelni, mennyi álmatlan éjszaka van amögött, hogy találkoztak.

Kiss László ezután elmondta: nagyon örült neki mikor megtudta, hogy nem igazak a Takáts Zsuzsanna haláláról szóló hírek és életben van.

Arról is beszélt, hogy miután letöltötte a börtönbüntetését igyekezett hasznos tagja lenni a társadalomnak.

“Én ezt nagyra értékeltem, követtem a pályafutását. Sajnálom, hogy ide jutottunk. Mindenki megtette a magáét, hogy lezáródjon ez a dolog. Mit ragozzam, ugyanúgy nem alszom. A mi korunkban már nem tesz jót mindez. Nem szeretnék ebbe a dologba belehalni. Ezzel a találkozással minden üzenetet megadtunk az embereknek. Így, hogy egymás szemébe nézünk, le tudom zárni a múltat és ezeket az eseményeket. Nem akarok önről semmi rosszat mondani a továbbiakban” – mondta Takáts.

Mint kiderült, két évvel ezelőtt Kiss Lászlónak daganatos műtétje volt, Takátsnak is volt rákja. “A rákot is túléltük, ezt is túl kell” – jegyezték meg.

Kiss végül megkérdezte, hogy adhat-e egy puszit, de inkább csak kezet fogtak.

“Jól esett a bocsánatkérés”

Az egykori úszóedző a Takáts Zsuzsannával való találkozás után interjút adott. Elmondta, hogy jól esett neki a bocsánatkérés, ami őszinte volt.

Arra a kérdésre, hogy miért jött bocsánatot kérni, azt mondta, “ezek fiatalkori dolgok, de a részletekbe ne menjünk bele, nincs értelme az 55 évvel ezelőtti történteket fényezni”.

Én sem tudtam átlépni rajta, minden nap úgy keltem fel, hogy egy jó, tisztességes embere legyek a társadalomnak

– mondta a volt úszókapitány, aki elismerte: azért jött bocsánatot kérni Takáts Zsuzsannától, mert elkövette az erőszakot.

Azt mondta, őt is felkavarta Takáts Zsuzsanna nyilatkozata, majd védekezni kezdett: 1966-ban erkölcsi bizonyítványt kapott, és felhozta Szepesi Nikolett könyvét is, amelyben néhány jó mondatot írt az úszó Kiss Lászlóról.

Elárulta: rengetegen felhívták, az ügy kirobbanása után, vigasztalták és biztatták, hogy tartson ki. Arra a kérdésre, hogy mi lesz ezután azt felelte, reméli, hogy többet fog tudni unokázni. Magyarországon marad, Százhalombattán, noha sokan azt tanácsolták neki, menjen inkább külföldre.

Ő azonban úgy érzi, azzal nincs megoldva semmi: vannak dolgok, amik elől nem tud elmenekülni az ember.

Nem ez járt mindig a fejében, de sokszor eszébe jutott. Most, hogy bocsánatot kért, megkönnyebbülést érez.

Nem kíván többet nyilatkozni ebben az ügyben.

Takáts Zsuzsanna még nincs túl a történteken, fel kell dolgoznia, de azt mondta: befejezték a történetet. Elismerte a dolgot, ezzel bebizonyította, hogy nem Takáts hazudozott, most már mindenki számára nyilvánvaló.

Értékelem, hogy ezt megtette.

Mégis leül, megbocsájt

Szerdán megírtuk, hogy információink szerint az úszóválogatott posztjáról lemondott kapitánya személyesen kért elnézést Takáts Zsuzsannától, aki megbocsájtott neki.

Takáts Zsuzsanna először aludt nyugodtan, megkönnyebbült, hogy az RTL Klub kamerái előtt elmondta, hogyan erőszakolta meg 55 évvel ezelőtt Kiss László volt úszószövetségi kapitány, valamint két társa, Lantos Zoltán és Várszegi Lajos.

Gyárfás is ott volt

A találkozóra Takáts ügyvédjének irodájában került sor, úgy tudni, Kiss volt a kezdeményező, egy nagy csokor virággal érkezett. .Az úszóedző azt mondta: nem a húsz, hanem a 75 éves Kiss László kér bocsánatot. Úgy fogalmazott, egészen másképp látja a dolgokat, mint látta húszévesen. Az ítélet megtette hatását, és be akarta bizonyítani, hogy be tud illeszkedni a társadalomba, magyarázta.

Nagy Henrik ügyvéd elmondta: Kiss töredelmesen bocsánatot kért, és nem vitatta a cselekmény részleteit. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke és Hargitay András, az új szövetségi kapitány is megjelent, ők is bocsánatot kértek az asszonytól.

Nem is ő volt a célpont

A Bors szerint eredetileg nem is Zsuzsannára, hanem egyik barátnőjére vadásztak. A lap bírósági papírokra hivatkozva azt írja, a barátnőt csak a szerencse mentette meg az erőszaktól. A bírósági ítéletben ez szerepel:

Lantos László vádlott 1961. július 2-án ismerkedett meg Zsuzsanna sértettel, aki barátnőivel együtt kint volt a nemzeti sportuszodában. Ekkor -bár Lantos inkább a sértett barátnőjével XY-nal foglalkozott – megállapodtak abban, hogy a sértett ismét kimegy az uszodába… 1961. évi július hó 4.napján sértett egy másik barátnőjével ment oda, minthogy XY-nak odahaza házi munkákat kellett végeznie.

A lány távolmaradása után Lantos elkérte Várszegi Lajostól a lakáskulcsot és felhívta Takáts Zsuzsannát.

Lemondott

Kiss László korábbi úszókapitány 1961-ben két társával együtt erőszakolta meg az egy hete még halottnak hitt Takáts Zsuzsannát, aki először Fókusz Pluszban és a vasárnapi RTL híradóban beszélt először a történtekről.

Kiss László kedden lemondott százhalombattai díszpolgári címéről és levélben kérte a polgármestert, változtassák meg a városi sportuszoda nevét. Ettől függetlenül megtartották a rendkívüli képviselő-testületi ülést, ahol elfogadták Kiss kérését. A testület erről egyhangúan szavazott.

A volt szövetségi kapitány várhatóan nem kezdeményez perújrafelvételt a több mint ötven évvel ezelőtti csoportos nemi erőszak ügyében. Bánáti János ügyvéd elmondta: Kiss felhívta telefonon és arra kérte, álljon le az iratok tanulmányozásával, ne fektessen bele több energiát, mert a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Az erőszak előtt már kitiltották az uszodából

A Népszabadság korábban arról írt, a Takáts elleni erőszak elkövetése előtt fél évvel Kisst fegyelmi úton tiltották el az uszodák látogatásától, amihez egy csoportos nemierőszak-kísérlet vezetett, ami 1960. december 30-án történt.Az ügyet akkor a Magyar Úszó Szövetség házon belül kezelte, de a Takáts-ügyben indított perhez benyújtották ennek az esetnek a dokumentációját is, mivel az egyik elkövető, nevezetesen Kiss, mindkét ügyben szerepelt.

A Fővárosi Bíróság a később megszületett ítéletében idéz a szövetség papírjából, miszerint 1961. január 26-tól április 26-ig „mindennemű sporttevékenységtől és az összes uszoda látogatásától” eltiltották, kizárták a válogatott úszókeretéből is.

Az eltiltás alapja az volt, hogy Kiss és két társa 1960. december 30-án az „uszoda szabad részében körülfogták F. Marianna 18-ik életévében lévő lányt, akit nyomban fogdosni kezdtek minden testrészén, így lábát, melleit és nemi szervét is megfogták, bár részletesen nem volt tisztázható, hogy a három úszó közül a kinek milyen szerepe volt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik