Budapest, 2010. december 11.
A 70. születésnapját ünneplõ Kiss László mesteredzõ meghatódik azon az ünnepségen, amelyen olimpiai bajnok tanítványai a Testnevelési Egyetem (TF) Hepp Ferenc termében köszöntik. Kiss László mesteredzõ, az úszóválogatott szövetségi kapitánya 2010. december 13-án lesz 70 éves.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Belföld

Bors: Biszku miatt úszhatták meg Kiss Lászlóék?

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 05. 11. 09:10

A belügyben akkor az a hír járta, hogy maga a néhai miniszterelnök-helyettes járt közben az úszókért.

A csoportosan elkövetett nemi erőszakért az akkori ítélkezési gyakorlat szerint Kiss Lászlóra 5, Lantos Lászlóra (akit felesége a világ legjobb férjének nevezett) legalább 7 évet mérhetett volna a bíró, mégsem tette. A Borsnak egy, a Kiss-ügyet közelről ismerő, a 60-as években még a Belügyminisztérium állományában dolgozó férfi azt mondta, a csoportos nemi erőszakot elkövető úszók kifejezetten szívélyes elbánásban részesültek.

Az ügy vizsgálótisztje az ország egyik legkiválóbb szakembere volt, főleg életvédelmi ügyeket vitt, gyilkosok, erőszakos bűnelkövetők kihallgatását vezette. Nem volt az a kenyérre kenhető típus, de az úszók mégis megnyerték maguknak, állítólag együttműködőek voltak, részletes beismerő vallomást tettek, bár a bíróságon már tagadták a nemi erőszakot – tette hozzá.

Aztán jött az enyhe ítélet, Kiss 3 évet kapott, 20 hónap után pedig már szabadulhatott is, és be is indultak a folyosói pletykák. A Bors informátora szerint az a hír járta, hogy maga Biszku Béla (akkori miniszterelnök-helyettes) járt közben az úszókért, elsősorban Lantos László miatt, akit a trióból a legtehetségesebb úszónak tartottak, és számítottak rá az Európa-bajnokságon. Az egykori belügyi dolgozó látta a Takáts Zsuzsával készült interjút, szerinte az elmondottak fedik azt a vallomást, amit 55 éve a rendőrségen tett.

A Blikk közben arról ír, hogy rendőrrel fenyegették a megerőszakolt nő nevelőapját Kiss Lászlóék. A lap a birtokába jutott legújabb információk alapján azt írja, hogy Takáts Zsuzsanna nevelőapját többször felkereste egy korábbi békéscsabai rendőr, K. Mihály, aki a Lantos családdal jó kapcsolatot ápolt. A férfi mindig ügyelt rá, hogy ne derüljön fény a találkozókra. A Blikk idéz a bírósági iratokból is.

Nyilván azzal van összefüggésben, hogy valamilyen módon közben akart járni Lantos érdekében Takátséknál, mert ellenkező esetben hivatalból üldözendő bűncselekmény eseté­ben nyilván semmi keresnivalója nem volt és nem is lehetett K. Mihálynak a sértett családjánál

Korábban Kiss László ügyében többen meglepődtek azon, hogy a dokumentumok szerint bár 1962 februárjában három év börtönre ítélték, 1963-ban 200 méteren magyar bajnoki harmadik lett pillangóúszásban. Egy kortárs úszóolimpikon elmondása szerint ők hozták ki Kiss Lászlót idő előtt a börtönből, de volt olyan felvetés is, hogy 1963-ban amnesztiát kapott Kádártól, így szabadulhatott korábban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.