Belföld

Nem kapták meg fizetésüket a mezőcsáti tanárok az egyháztól

Sőt, az iskolafenntartó hónapok óta nem fizette utánuk a járulékokat. Még most sem mondták meg, mi lesz a bérekkel.

Már a bérüket sem kapták meg a mezőcsáti általános iskola és gimnázium dolgozói, akik után hónapok óta nem fizet járulékot az intézményfenntartó, a Magyar Református Egyház.

Az RTL-nek név nélkül nyilatkozott egy pedagógus, aki elmondta: nem kapták meg az év elején időben az adópapírjaikat, akkor derült ki, hogy azért nem, mert nem fizették be utánuk a járulékokat. Most már fizetést sem kaptak, de tájékoztatást sem, hogy mire számítsanak.

A Magyar Református Egyház 2011-ben vette át az iskolák működtetését az önkormányzattól, és tavaly volt először probléma a működési költségekkel. Nyáron hónapokig nem kaptak fizetést a dolgozók, végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma segített hatmillió forintos egyszeri gyorssegéllyel.

Az RTL megkeresésére az egyház írásban válaszolt. Azt írták: „ahogy egyetlen fenntartó, így a magyarországi református egyház sem független a külső gazdasági, és oktatáspolitikai folyamatoktól”. Közölték: tisztában vannak azzal, hogy a működtetésben lehetnek problémák, ezért hozták létre a köznevelési előfinanszírozási alapot, arról viszont nem írtak, hogy ez pontosan mit jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik